Tegenslagen, die kennen we allemaal. Moet je daar meteen de moed bij verliezen? Absoluut niet. Je veerkracht houdt je overeind en zorgt ervoor dat je tegenslagen kan verwerken en er sterker uitkomt. Tussen 1 en 10 oktober zetten we samen het belang van geestelijke gezondheid en veerkracht in de kijker.

Dit jaar staan ontmoeting en sociale verbondenheid centraal. Want: contact met anderen, dat hebben we nodig. Het laadt onze batterijen op en geeft ons de kans om te troosten en getroost te worden als het minder gaat. We zijn sociale wezens. Steun van anderen is één van de belangrijkste hulpbronnen voor mensen wanneer de veerkracht in het gedrang komt. ‘Goed omringd zijn’ kreeg daarom ook een prominente plaats in de geluksdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven.

‘Neem plaats op onze bank’

Op je gemak met iemand babbelen, dat kan nog het best op een bankje. Daarom krijgen zitbanken dit jaar een centrale rol in het programma van de 10-daagse. Een zitbank nodigt uit om even tot rust te komen. Én ze stimuleert ‘toevallige’ ontmoetingen tussen mensen, dat kan dan weer leiden tot verbinding met anderen. Banken heb je in Mechelen in verschillende soorten en maten. Onder andere de gevel- en picknickbanken krijgen een belangrijke plek in het programma. Daarnaast stimuleren we ontmoeting aan de lokale dienstencentra door de bankjes daar om te vormen tot bankontaktbanken. De Kruidtuin krijgt dan weer een Ask-Me-Anything bankje. 

Ontdek het programma van georganiseerde wandelingen mét openingsfeestevent van Overkop, (picknick)babbels in wijken en buurten, workshops en activiteiten.

Liefde is…/ Liefde voor…

Ook liefde beïnvloedt op verschillende manieren ons welzijn en onze veerkracht. Liefde voor anderen mensen, maar ook de liefde voor de dingen die je graag doet. Wat is jouw passie? Wat geeft je energie? Waarom doe je graag wat je doet. Door daar bij stil te staan en er over te praten met andere mensen krijg je energie en zo vergroot je je veerkracht.

Op de werelddag Geestelijke Gezondheid zondag 10 oktober 2021 lanceren we de podcast Parcours d'Amour van Ans De Bremme die ons programma een jaar lang een boost zal geven!

Kunnen luisteren naar elkaars verhalen, elkaar een beetje meer begrijpen, creëert verbinding tussen mensen.