Sinte-Mette in de klas

Op 11 november vieren tal van gemeenten in de Mechelse regio Sint-Maarten of "Sinte-Mette". Erfgoedcel Mechelen helpt graag om tradities in stand te houden. Daarom creëerden we een educatief pakket over Sint-Maarten. Kinderen van de derde kleuterklas tot het vierde leerjaar leren zo de figuur, het verhaal en de liedjes rond Sinte-Mette kennen.

Dit educatief erfgoedpakket kwam tot stand met de steun van de lokale Sinte-Metteverenigingen, Mechelen Kinderstad en de dienst Onderwijsondersteuning van de Stad Mechelen. Vzw Casa Blanca stond in voor de creatieve uitvoering van het geheel.

Sinte-Watte?! Sinte-Mette!

Het educatief pakket Sinte-Watte?! Sinte-Mette! bestaat uit twee delen:

Het pakket met een focus op de Sinte-Metteliedjes uit de Mechelse regio

Dit pakket bestaat uit de opnames van vier Sinte-Metteliedjes door Tom Kestens. Je kan de liedjes beluisteren, bespreken en aanleren in de klas. Daarnaast is er opnieuw een handleiding met creatieve tips om bij elk lied een opdrachtje in de klas uit te werken.

Hieronder kan je de handleiding en de liedjes downloaden om te gebruiken in de klas:

Beluister de liedjesLees de handleiding Sinte-Mette: de liedjes

Het pakket met een focus op het verhaal van Sinte-Mette

Dit pakket bestaat uit het verhaal (als Kamishibai of 'verteltheater'), dat je kan voorlezen in de klas en een handleiding met een reeks creatieve verwerkingsopdrachten voor klein en groot (ca. derde kleuterklas tot vierde leerjaar).

Hieronder kan je de verteltekst en de handleiding downloaden. 

Handleiding Sinte-MetteVoorleestekst Sinte-MetteKamishibai-prenten

Vertelplaten en een Kamishibaitheatertje kan je ook ontlenen bij Erfgoedcel Mechelen. 

Vragen

Heb je nog vragen of heb je liever een papieren versie van één of beide delen? Dan kan je steeds Erfgoedcel Mechelen contacteren via de gegevens hieronder.

We hopen dat het lesmateriaal jou en je collega's extra inspiratie bezorgt om met Sinte-Mette aan de slag te gaan in de klas!