Gepubliceerd op:
27
augustus
2020

Voor de verlichting in vier van haar gebouwen, huurt Stad Mechelen ledverlichting van Trilux. Vijftien jaar lang kan de stad beroep doen op de diensten van de electronicafabrikant, bijvoorbeeld bij defect. Nadien worden de ledlampen hergebruikt.

Producten aanbieden als een dienst bestaat al een tijdje, maar is nog niet wijdverspreid. Toch is het een belangrijk onderdeel voor de omschakeling naar een circulaire economie, een economie die zo weinig mogelijk primaire grondstoffen gebruikt.

Zeker van kwaliteit en geen zorgen om onderhoud

Wanneer je geen product maar een dienst aankoopt, heeft de leverancier er alle baat bij om ervoor te zorgen dat de toestellen lang meegaan. En dat ze ook na het aflopen van het contract nog bruikbaar zijn. Want de leverancier staat ook in voor onderhoud en herstel van de producten. En na de verhuurperiode wordt de leverancier terug eigenaar van de producten.

Maar een product als dienst aankopen is niet per se circulair. Dat wordt het pas als ook wordt nagedacht over 'second life'-oplossingen, levensduurverlenging en wat na afloop van het contract. Hoe wordt het product terug in de economie opgenomen of kan het worden bijgewerkt zodat het niet verouderd is?

Ook het financieel plaatje is interessant. In dit geval kan Stad Mechelen de kosten spreiden over vijftien jaar en hoeft ze  zich niets aan te trekken van het onderhoud.

Stad Mechelen huurt ledverlichting voor de verlichting in het Stadsarchief, de Academie voor Beeldende Kunsten, het Conservatorium en de kantoren van het Cultuurcentrum. In het Stadsarchief zijn zo oude fluorescentielampen vervangen door 267 nieuwe ledarmaturen. Door deze te veranderen in ledverlichting, bespaart de stad tot 50 procent energie. 

1150 lichtarmaturen vervangen

In totaal gaat het om de vervanging van 1150 lichtarmaturen in de vier gebouwen. De huurprijzen variëren van 2700 euro tot 8400 euro per jaar, afhankelijk van de grootte en het aantal branduren van het gebouw. Op 15 jaar tijd zal Stad Mechelen 300.000 euro betalen voor de ledverlichting in de vier stadsgebouwen.

Dit project werd mee gefinancierd door het Klimaatfonds 2018 van Provincie Antwerpen. Stad Mechelen ontving 75.000 euro voor het project Leenlicht, waaronder de (afgelopen) samenaankoop Led Op! viel, en de uitrol van licht als dienst bij meerdere gebouwen van Stad Mechelen.