In het gloednieuwe erfgoeddepot Depot Rato brengen we de collecties van Museum Hof van Busleyden, het stadsarchief en het magazijn van de bibliotheek onder. Het gaat om duizenden kunstwerken, archeologische vondsten, historische voorwerpen en de vele boeken die de stad rijk is.

Samen denken

De vorige infovergadering vond plaats op zaterdag 11 februari 2023. We bespraken toen de plannen, de timing van de werf en gaven de bezoekers een rondleiding.

Plannen

Het Depot Rato kreeg een nieuw dak en er kwam een overdekte doorsteek op de site. De tweede loods kreeg een bibliotheekbox, een bureau, een vergaderzaal en verwerkingsruimtes.

De plek zal een bewaarplaats zijn voor erfgoedcollecties uit Mechelen en de regio. Onder erfgoed verstaan we alles wat we het bewaren waard vinden: archeologische vondsten, kunstwerken, historische voorwerpen zoals eeuwenoude manuscripten, gebruiksvoorwerpen... 

In Depot Rato zullen we bovendien expertise over behoud en beheer opdoen én delen.  

Duurzaamheid

De depotboxen in loods 1 zijn opgetrokken in een vernieuwend en duurzaam materiaal – kalkhennepbeton. Collecties moeten we in een stabiel klimaat bewaren waarbij temperatuur en vochtigheid langzaam (en niet bruusk) variëren. Kalkhennepbeton is zeer sterk vochtregelend, het kan een teveel aan vocht opnemen en vertraagd weer afgeven. Daarnaast heeft het ook een goede isolatiewaarde. We kunnen dus een stabiele binnentemperatuur bekomen zonder energieverslindende installaties en zijn daarmee klaar voor een duurzame toekomst. Dit is een van de eerste depots in Vlaanderen waar de boxen volledig op zichzelf staande kalkhennepwanden hebben.

Timing

  • 2016: start werken
  • 2023:
    • einde werken
    • verhuis
  • Einde van de verhuis is moeilijk in te schatten, maar we plannen erna een officiële opening van het depot.

Historiek

De oude loodsen van de Société Rateau vormen een schitterend stukje industrieel erfgoed. Hier bouwde Auguste Rateau in 1911 een omvangrijk atelier voor de productie van turbines, pompen en ventilatoren. Tijdens de twee Wereldoorlogen raakten de fabrieksgebouwen beschadigd, maar de industrie bleef er onverminderd draaien. In de late jaren ’70 nam de groep Alstom de Société Rateau over voor de bouw en het onderhoud van treinwagons, turbines en pompen. Na de sluiting kocht de stad de lege gebouwen aan. Het industriële erfgoed blijft wel bewaard met de twee grote loodsen.

De naam Depot Rato is een knipoog naar de eigenaar van de oude fabriekshallen. 

Nieuwsbrief 

Via de nieuwsbrief van Hof van Busleyden geven we soms ook updates over Depot Rato. 

Ik schrijf me in op de nieuwsbrief

Partners

Ligging

Het nieuwe Depot Rateau ligt aan de Leuvensesteenweg in Muizen.