De oude postzegeldrukkerij van Mechelen krijgt binnenkort een nieuw leven als kantoor. Het mooie gebouw uit de 19de eeuw is waardevol erfgoed. Ook de ligging vlakbij het station is een troef. 

Plannen

De voormalige postzegeldrukkerij Het Zegel ligt op een toplocatie. Jammer genoeg staat het pand al 30 jaar leeg. De vorige eigenaar kreeg een bouwvergunning om er een kantoorgebouw van te maken, maar is nooit gestart met de werken.

In 2021 kocht Het Zegel BV dit gebouw op. De nieuwe eigenaars baseren zich op de bestaande bouwvergunning om er een kantoorgebouw van te maken. De directeurswoning langs de Vaartzijde krijgt een nieuwe functie als horecazaak.

Kantoorgebouw met horeca 

De voormalige postzegeldrukkerij krijgt 3 nieuwe functies:

  • kantoorruimte op een strategische locatie vlakbij het station
  • horecazaak aan de Vaart
  • ondergrondse parking die aansluit op de bestaande parking Zuidpoort

Bij de renovatie zal de ontwikkelaar het historisch karakter van het gebouw zoveel mogelijk bewaren.

Herontwikkeling via Brownfieldconvent

Voordat de renovatie start, zullen de gronden eerst gereinigd worden. Daarom sloten de eigenaars een brownfieldconvenant af met de Vlaamse Regering. Daarover lees je op de site van Vlaio.

Historiek

Van 1868 tot 1993 drukte bpost zijn postzegels in het 19de-eeuwse gebouw. Sinds de verhuis van de drukkerij staat het beschermde gebouw leeg.

Toenmalige eigenaar I-Projects had een bouwvergunning om er een kantoorgebouw van te maken. De werken zijn nooit gestart.

In 2021 kocht Het Zegel BV dit gebouw op. De eigenaars gingen meteen aan de slag om de waardevolle gebouwen een nieuw leven te geven.

Timing

  • voorjaar 2024: renovatie gevels
  • De verdere timing is nog onduidelijk.

Ligging

Het Zegel, de voormalige drukkerij van bpost, ligt langs de Vaartdijk vlakbij het station.