De Dijle, die dwars door onze stad stroomt, was vroeger een rivier die wemelde van dieren en planten. Het was een plek waar je kon genieten van een verfrissende duik en kon ontspannen aan de oevers. Met het masterplan Binnendijle willen we deze natuurlijke schoonheid herstellen, de omgeving rond de rivier nog aantrekkelijker maken en ruimte creëren waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Samen denken

Het masterplan Binnendijle willen we samen realiseren met bewoners, kunstenaars, ondernemers,  enzovoort. Er zullen vele inspraak- en informatiemomenten volgen. Er wordt ook een gloednieuw burgerpanel van Mechelaars opgericht om hier mee over na te denken. Daarnaast houden we rekening met de belangen van de natuur, zodat natuurherstel echt een kans krijgt.

Plannen

De komende jaren verbeteren we de waterkwaliteit, herstellen we de oevers aan Het Veer en bouwen we het Dijlepad verder uit. We leggen de straten Dijle, Tichelrij en Dobbelhuizen opnieuw aan met ontmoetingsplekken aan het water. Verder zorgen we voor een permanente zwem- en zitzone aan het Keerdok en een recreatie- en chillzone aan Transit M. De Winketbrug maken we mooier met kunst.

Timing

Het project start op in maart 2024. Alle werken moeten zoveel mogelijk klaar of opgestart zijn in februari 2027. 

Partners

De Vlaamse Waterweg, de Vlaamse Milieumaatschappij, Thomas More en Mechelen Feest zetten mee hun schouders onder het project. Europa maakt zo’n 4,8 miljoen euro vrij om te investeren in het project. 

Ligging

Het projectgebeid strekt zich uit vanaf de Dijle aan het Douaneplein en jongerensite Transit M tot aan het Keerdok. 

Nieuwsbrief

Er zullen vele inspraak- en informatiemomenten volgen over het project. Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Schrijf je in op de nieuwsbrief