Ontwikkelaar Mitiska REIM startte in 2019 met de bouw van het winkelcentrum Malinas in Mechelen-Noord. De winkels openden er eind oktober 2021 hun deuren.

Project

Ruimtelijk uitvoeringsplan

Op 25 februari 2019 keurde de gemeenteraad het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) Mechelen Noord IV goed. Daarin werden volgende afspraken gemaakt:

  • De bestemming van het gebied wijzigde van gemengd regionaal bedrijventerrein en bufferzone naar specifiek regionaal bedrijventerrein voor kleinhandel en zone voor weginfrastructuur.
  • Maximaal 24 grootschalige handelszaken kunnen zich er vestigen.
  • Er ontstaat minimaal 21.500 m² groene ruimte.
  • Het bedrijventerrein is toegankelijk voor voetgangers, fietsers en auto’s.

Het ruimtelijk uitvoeringsplan (plan en voorschriften) vind je hier.

Handelsvestigingsconvenant

Mechelen groeit. Meer inwoners betekent ook dat we meer winkels en meer tewerkstelling nodig hebben. De handelszaken in Malinas vullen het aanbod aan van de bestaande winkels in de binnenstad.

Op 6 juni 2018 tekenden de projectontwikkelaar en de stad een handelsvestigingsconvenant om dat te garanderen. In deze overeenkomst staat wat de minimale oppervlakte is per winkel. Bovendien mogen er geen kleding- en schoenwinkels openen, behalve de winkels die verhuisden van de Keerdoksite en de vroegere Carrefour-site.

Bereikbaarheid

Malinas is vlot en veilig bereikbaar. Na grondig onderzoek kozen we voor een nieuw kruispunt met een bushalte. Ook met de fiets of te voet geraak je makkelijk bij de winkels. Het nieuwe fietspad sluit aan op het pad Vrouwvliet en het jaagpad langs de Dijle.

Ligging

Het gebied Mechelen Noord IV ligt aan de lus die gevormd wordt door de oprit en afrit Mechelen Noord van de E19.