Een gedeelte van het Hof van Egmont, aan het Kardinaal Mercierplein, is verkocht. Dit gebouw ‘Mercier’ is een beschermd monument. Er werd dus sterk toegekeken dat er een goede invulling kwam in het gebouw, op een duurzame manier.  

Het hoofdgebouw van Hof van Egmont is nog niet verkocht.

Plannen

In Mercier komen 10 ruime appartementen. De projectontwikkelaar geeft ook ruimte aan beleving via commerciële panden en horeca met terras. Op het gelijkvloers komt een ruime fietsenstalling. Er komen drie toegangen: twee voor de appartementen en één voor de commerciële ruimte. En als kers op de taart komt er een orangerie als open, groene relatie tussen de gebouwen. COGIVA zal dit alles realiseren via duurzame bouwtechnieken. De inrichting gebeurt met respect voor de historische waarde van het gebouw. 

Tussentijdse invulling

Het Zorgbedrijf Rivierenland gebruikte het gebouw nog tot eind 2022. Hun woonzorgcentrum Hof van Egmont was hier gevestigd. Een plek waar ouderen zo zelfstandig mogelijk wonen.  

Timing

De datum van de start van de werken is nog onbekend. Maar de ontwikkelaar mikt wel om het project in juni 2026 af te ronden. 

Historiek 

In 1839 bouwde het lokale bestuur (Stad Mechelen, OCMW en Openbare Ziekenhuizen) de gebouwen van het Mercierplein. Er is een strakke eenheid in de architectuur aangehouden voor het volledige Mercierplein. Het volledige plein is beschermd monument. 

Ligging

Mercier ligt aan de rand van de binnenstad, vlakbij het station.