Oorspronkelijk was dit een stedelijk zwembad, de Ouwen Dok, waar generaties Mechelaars leerden zwemmen. Gebouwd tijdens de Eerste Wereldoorlog volgden nadien heel wat verbouwingen. Tot het beschermd monument in 2001 om veiligheidsredenen gesloten werd. We zochten sindsdien een nieuwe bestemming voor het gebouw met respect voor de authentieke elementen. Eind 2019 opende de Ouwen Dok als hotel en kunnen talrijke bezoekers opnieuw genieten van dit mooie, historische pareltje.

Project

Rijke geschiedenis

In 1924 zwaaide het zwembad officieel de deuren open. Voordien hielpen honderden Mechelaars met de bouw tijdens de Eerste Wereldoorlog. 
Het stadsvernieuwingproject 'Den Dok' kadert in de ambitie om Mechelen verder uit te bouwen tot een dynamische, warme en toonaangevende stad. Op termijn wordt het gebied rond het Keerdok ontwikkeld tot een hoogwaardige stadswijk met zicht op water. De voormalige 'Stedelijke badinrichting en douane-entrepot' is sinds 1997 bij ministerieel besluit beschermd als monument. In 2001 werd het gebouw voor het publiek gesloten.

Den Dok - Herbestemming

Het stadsbestuur heeft eind 2015 een procedure opgestart voor de herbestemming van de Oude Dok. De stad verwacht op deze strategische plek een hoogwaardige invulling die Mechelen mee op de kaart zet.
Geïnteresseerde partijen werden uitgenodigd om een voorstel in te dienen tot aankoop van of vestiging van een erfpachtrecht op de Oude Zwemdok met het oog op herbestemming.

Den Dok - Buitenrestauratie

Gezien de slechte staat van het gebouw, restaureert de stad deels op haar en deels op kosten van de Vlaamse overheid het gebouw langs de buitenzijde. Het gaat om een globale restauratiecampagne in minimum 2 fasen, waarvoor via een overheidsopdracht het architectenbureau Origin is aangesteld. De werken zijn gestart op 20 april 2015 en zullen zo'n twee jaar inbeslag nemen. Het eerste jaar wordt de voorgevel en de vleugel aan de Keerdok aangepakt, het tweede jaar de andere vleugels.
De Vlaamse overheid heeft hiervoor een premie van 2,7 miljoen euro voor toegekend, de provincie Antwerpen betaalt zo'n 900.000 euro, en de stad zelf draagt bijna een miljoen euro bij.

Van zwembad naar hotel

Eind 2019 opende de Ouwen Dok als Van der Valk Hotel. Het beschermd monument telt 124 kamers waarvan 5 suites. Blikvangers zijn de gezellige Bar Bernard, het zuidgerichte terras met prachtig zicht op het water en de patio rond het historische zwembad. In het restaurant kan je niet naast de charme van het gebouw kijken. Het plaatje is helemaal compleet met 7 multifunctionele vergader- en feestzalen, voor zowel grote als kleine events.

Ligging