Thomas More renoveert Campus De Vest in Mechelen. Momenteel zijn de gebouwen te krap voor het groeiend aantal studenten. Daarom komen er nieuwe aula’s, hybride lokalen waar online en offline lessen mogelijk zijn, projectlokalen, een studentenrestaurant en een leercentrum. Zo wordt de campus een fijne plek voor studenten én personeel om samen te leren, leven en werken.

Samen denken

In de zomer van 2022, voor de start van de werken, bracht Thomas More de buurtbewoners op de hoogte via een infobrochure

Studenten en personeelsleden van de hogeschool houden ze goed op de hoogte van de werken via interne communicatie. 

Plannen

De onderkant van de C-blok Zandpoortvest wordt een centrale hub voor al de studentendiensten. De vernieuwde ruime inkomhal zal een mooi visitekaartje worden voor de hogeschool. Daarnaast vind je hier binnenkort de lokale IT, studentenvoorzieningen, het International Office voor buitenlandse studenten ... In de zomer van 2023 zal dit deel al af zijn. 

Daarnaast komt er een volledig nieuw blok op Campus De Vest: D-blok. Deze zal het onderwijs van de toekomst brengen, waar lokalen om on- en offline les te geven uiteraard niet mogen ontbreken. Ook komen hier collaboratieve aula’s. Daar luisteren studenten eerst naar de leerkracht. En vervolgens kunnen ze meteen aan de slag via groepswerktafels. Het nieuwe gebouw komt naast het B-blok.  

In het B-blok vind je nu het studentenrestaurant, leercentrum en aula’s. Maar ook dit gebouw wilt Thomas More verbeteren. Ze zorgen voor een groot, nieuw leercentrum, gezellige hang-out plekken en een gloednieuw studentenrestaurant met zicht op de Dijle. 

Op de vernieuwde Campus De Vest komen 3 groene daken, bedekt met planten, struiken en zelfs kleine bomen. Hierop zullen studenten kunnen genieten van een aangename pauze. 

De fietsenkelder die zich nu boven de grond bevindt verhuist deels naar onder de grond. De ondergrondse stalling zal plaats hebben voor 300 fietsen. Ook bakfietsen geraken hier vlot geparkeerd dankzij ruimere plaatsen. Elektrische fietsers kunnen terecht bij handige oplaadpunten. En het zweet van jouw fietsrit was je van je af in de douches. In de lockers laat je tenslotte jouw fietsuitrusting veilig achter. Bovengronds zal er plek zijn voor 90 fietsen. 

Een personeelsparking zal er ook nog zijn, maar die wordt kleiner met plek voor slechts 40 auto’s.

Thomas More heeft met dit project 3 belangrijke doelen op het oog. 

  • een 2de thuis bieden voor elke Thomas More student: Ze ontvangen heel wat (buitenlandse) studenten die veel tijd spenderen op de campus. Er een aangename plek van maken waar ze terecht kunnen tijdens week en weekend is dan ook super belangrijk.
  • duurzaamheid: De groene daken zullen een groene oase zijn in het midden van een drukke stadsomgeving. Exact wat insecten en vogels goed kunnen gebruiken. Daarnaast houden de daken water vast. Ook komt er een BEO-veld dat Thomas More zal helpen heel wat energie te besparen.
  • duurzame mobiliteit: Dat toonden de plannen van de zeer uitgeruste fietsenparkings al aan. Naast hun kleinere autoparking zal Thomas More ook zoveel mogelijk inzetten op Cambio, carpoolen en openbaar vervoer.

Timing

  • zomer 2022: Start renovatie C-blok Zandpoortvest
  • zomer 2023: Einde werken gelijkvloerse verdieping C-blok De Vest
  • zomer 2023: start afbraak aula’s & studentenrestaurant.
  • 2023 – 2025: opbouw studentenrestaurant, aula’s en nieuwe blok met leslokalen (D-blok).
  • 2025: Einde werken

Historiek

De locatie aan de Zandpoortvest is al heel lang de enige hogeschool in Mechelen. Sinds 10 jaar bekend onder de naam Thomas More.

Tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog stond er een groentehal op dezelfde locatie.

Partners

Ligging

Thomas More ligt vlakbij het station en aan de rand van de binnenstad. Een uitstekende ligging voor een hogeschool.