De nieuwe Tinelsite is een resultaat van een publiek-private samenwerking. Deze plek werd een aangenaam woongebied, dankzij de mooie architectuur, de aanleg van het Tinelpark, speelplekken, … Daarbij respecteerden we de geschiedenis van de site door historische gebouwen te behouden en een nieuwe functie te geven. Kortom: Tinel werd een nog boeiender stadsdeel. 

Project 

Woningen

In totaal zijn er op de Tinelsite 73 nieuwe woningen gerealiseerd. Allemaal verschillende types, zodat verschillende Mechelaars hier hun thuis zullen vinden.  

De drie historische gebouwen van de Rijkswachtkazerne bleven grotendeels behouden. Ze kregen de namen van oude rangen bij de politie. Adjudant en Brigadier bestaan nu vooral uit woningen. Het Sjampetterke is een toegang tot de ondergrondse parking en er wordt kantoorruimte verhuurd.

Het binnengebied van het de Rijkswachtkazerne toverden we om tot het Gendarmenhof.

Naast de historische panden kreeg Tinel ook 4 nieuwe woongebouwen, genoemd naar beroemde detectives: Maigret, Poirot, Holmes en Baskerville.

Predikherenklooster

De stadsbibliotheek nam in september 2019 haar intrek in het klooster. De bibliotheek bestaat ook nog uit seminarieruimten, een literaire tuin, Bar Bib en restaurant Tinèlle.

Om er voor te zorgen dat elke bezoeker zich thuis voelt in Het Predikheren, kwamen er verschillende zones met elk een eigen sfeer: levendig, rustig en stil.

De beplanting in de binnentuin verwijst naar middeleeuwse kloostertuinen en bestaat onder andere uit geneeskrachtige kruiden, geurende en symbolische siergewassen en keukenkruiden. Meer info over het Predikheren.  

Predikherenkerk

Dit onderdeel staat aan de rand van de tinelsite en is nog in constructie. De Predikherenkerk volgt een eigen verhaal. Meer info over de Predikherenkerk.

Tinelpark

Samen met focusgroepen zoals de buurtbewoners tekende het ontwerpbureau dit park. Het is nu een kleurrijke plek waar je in de zomer terecht kan voor verkoeling dankzij het waterelement. Kinderen kunnen er spelen op een van de spelelementen. En op de ‘langste bank van Mechelen’ kom je op adem. 

Ondergrondse parking

De parking biedt plaats aan 319 auto’s op 2 niveaus, beschikbaar voor de bewoners, de buurtbewoners en de bezoekers van Mechelen

Kazerne Dossin

In deze nieuwbouw vind je sinds 2012 Kazerne Dossin: een Memoriaal, museum en onderzoekscentrum over Holocaust en mensenrechten.

Langs de zijde van de bibliotheek bezoek je het museum. Aan de overkant zijn er de bureauruimtes, het archief, het onderzoekscentrum en een ruimte om te herdenken. De 2 zijdes zijn verbonden door een klein plein met monument, bomen en wandelpaden.

Ligging

De Tinelsite ligt in het noorden van de binnenstad en is genoemd naar de Vlaamse pianist en componist Edgar Tinel (1854-1912). De Tinellaan, de Van Busleydenstraat, de Jodenstraat en de Goswin de Stassartstraat omringen de site.