Gepubliceerd op:
19
juli
2018

De nieuwe, energiezuinige ledlampen 'LunaVision'. Zag je ze ook al in de straten? Op termijn vervangen ze alle oude straatlampen.

De stad Mechelen vernieuwt haar openbare verlichting stapsgewijs via distributienetbeheerder Fluvius. 

Eandis plaatst stelselmatig de nieuwe armaturen met de grootste zorg. Dat gebeurt straat per straat. Een lichtstudie geeft de meest geschikte plaatsen voor de nieuwe lampen aan. Zo wordt elke straat en voetpad optimaal verlicht. Waar mogelijk komt de verlichting tegen de gevel in plaats van op een paal. Dat betekent meteen meer plaats op het voetpad. Fluvius verwittigt telkens de bewoners vooraf zodat ze weten wanneer de lampen vervangen worden.

In december 2015 ontving de stad Mechelende Agoria Smart City Technology Award Energy. De CEO van Agoria ziet Mechelen als een voortrekker van een veelbelovende technologie. Mechelen was in 2011 immers de eerste Vlaamse stad die overschakelde op energiezuinige ledtechnologie voor de openbare verlichting. Hierdoor is er een besparing van 8,5 ton CO2. Ze zijn niet enkel milieuvriendelijk maar besparen de stad geld, geven meer licht en zijn goedkoper in onderhoud. Ze gaan bovendien drie keer langer mee dan de klassieke straatverlichting.