Mag ik een project opdelen in fasen en twee keer subsidie aanvragen?

Ja. Het kan zijn dat je een groter project plant waarbij je de subsidie wil aanvragen om een afgebakende projectfase te ondersteunen (bv. onderzoeksfase, productiefase). Je kan echter geen twee maal subsidie ontvangen voor eenzelfde projectfase. Voor een project mag je maximaal drie keer subsidie ontvangen.

Mag ik als kunstenaar of organisatie subsidie aanvragen voor meerdere projecten (in dezelfde indienronde)?

Ja. Het is toegelaten dat een kunstenaar of organisatie subsidie aanvraagt voor meer dan één project, of betrokken is als partner in meer dan één project. De projecten moeten wel duidelijk verschillen van elkaar. Deze verschillende subsidie aanvragen mogen ingediend worden binnen eenzelfde afsluitdatum (mei of november). Let wel, als de verschillende projecten zich in eenzelfde periode afspelen is het belangrijk om kritisch te bekijken of dat haalbaar is in de praktijk.

Kan ik voor mijn jaarlijks terugkerend project (bv. muziekevent) meer dan één keer een nieuwe subsidie aanvragen?

Je kan hiervoor tot maximaal drie keer subsidie aanvragen en ontvangen. Een terugkerend project verstaan we als een reeks activiteiten of een evenement dat door eenzelfde organisator, in een gelijkaardig concept opnieuw georganiseerd wordt. Om voldoende in aanmerking te komen voor de projectsubsidie zal het project zich bij elke nieuwe editie grondig moeten evalueren om vervolgens aan te geven waar het zich wil versterken, vernieuwen of verrijken ten opzichte van een vorige editie. Op vlak van de begroting is de verwachting dat het terugkerend project in het eventuele tweede en derde projectjaar toewerkt naar een financieel zelfredzaam model waar rekening gehouden wordt met het wegvallen van de Mechelse projectsubsidie.

Wanneer de subsidieaanvraag voor mijn project niet wordt goedgekeurd, kan ik de aanvraag dan herwerken en opnieuw indienen?

Ja, op voorwaarde dat het project beantwoordt aan de basiskenmerken van een kunst- of cultuurproject (zie reglement, 4. Welke projecten komen in aanmerking). De jury formuleert dan in het eindadvies de valkuilen of verbeterpunten. Je kan erna - in een volgende indienronde ( mei of november) - opnieuw een subsidieaanvraag indienen, waarin je toont dat je met het advies aan de slag bent gegaan.

Neen, als het project niet voldoende beantwoordt aan de opgelegde basiskenmerken of onder de uitsluitende voorwaarden valt (zie reglement, 4. Welke projecten komen in aanmerking). In dat geval wordt dat duidelijk geformuleerd in het eindadvies en is het opnieuw aanvragen van een subsidie voor hetzelfde project niet mogelijk.

Is het een voorwaarde om in Mechelen te wonen?

Neen, maar er moet wel een aantoonbare link zijn met Stad Mechelen. De aanvrager kan ook verbonden zijn met Mechelen door bv. de locatie van zijn atelier, adres van de vereniging of het realiseren van een voorgaand kunst- en cultuurproject in Mechelen.

Wij zijn een collectief waarvan slechts een deel een band heeft met Mechelen. Is dat een probleem?

Neen. Je beschrijft bij je aanvraag welke band met Mechelen er wel is. Dat moet voldoende overtuigend zijn om als ‘Mechels’ erkend te worden.

Als ik of mijn organisatie niet passen bij de voorwaarden, kan ik dan een partner vragen om de subsidie aan te vragen?

Ja, technisch gezien wel. Weet wel dat de aanvrager automatisch de projectverantwoordelijke is. Het moet inhoudelijk logisch zijn dat deze persoon of organisatie het project (mee) trekt. De partner moet de subsidies ook kunnen ontvangen, beheren en er verantwoording voor afleggen bij Stad Mechelen.

Wat wordt er bedoeld met het non-profit karakter van de aanvrager? Mogen wij als aanvrager of kunstenaar dan niets verdienen aan het project?

Non-profit betekent dat je als aanvrager en met het project geen winst nastreeft als doel op zich. Uiteraard kan je mensen wel betalen voor bepaalde prestaties. Je kan jezelf als aanvragende artiest ook betalen voor artistieke prestaties, maar niet voor de praktische organisatie van je project.

Valt schrijven ook onder creatieve discipline?

Ja, als het over artistiek/creatief schrijven gaat zoals gedichten, verhalen, theater- en muziekteksten, … Informatief schrijven kan enkel in aanmerking komen als het schrijfproject zich expliciet verhoudt tot een deel van de cultuursector zoals bijvoorbeeld cultureel erfgoed (zie reglement, 4. Welke projecten komen in aanmerking).

Kan mijn project gaan over erfgoed van mensen, zoals bijvoorbeeld herkomst?

Ja, je kan in je project aan de slag gaan met verhalen, gewoontes, kennis, ervaringen, … van mensen gelinkt aan hun land van herkomst. Hier kan je kan tips en inspiratie vinden.

Moet mijn project een meetbaar eindresultaat hebben?

Je bepaalt als aanvrager zelf welk soort of grootorde van eindresultaat je wil behalen. Dat kan meer kwalitatief of kwantitatief gericht zijn. Benoem in je subsidie aanvraag hoe jij het eindresultaat ziet en hoe je dit zichtbaar maakt in de stad. Als je een subsidie ontvangt bezorg je bij afloop van het project een eindverantwoording, waarin je inhoudelijk aangeeft in welke mate je tevreden bent over het eindresultaat dat het project bereikt heeft. 

Kan de publicatie van een muziekboek met nieuwe composities in aanmerking komen?

Ja, je kan subsidies aanvragen voor de creatie van een cultureel of artistiek boek. Je zal er wel voor moeten zorgen dat de creatie/productie van het boek zich voor het grootste deel in Mechelen afspeelt en het eindresultaat een duidelijke meerwaarde voor Mechelen als kunst- en cultuurstad biedt.

Kan een project van uitsluitend een individuele kunstenaar zijn?

Ja, je kan bijvoorbeeld subsidie aanvragen als ondersteuning voor het maakproces of de eindrealisatie van een concreet artistiek werk/product van jezelf als kunstenaar. Of je als individueel kunstenaar voldoende meerwaarde kan betekenen voor cultureel Mechelen, is afhankelijk van de sterkte van je artistiek concept en eventuele voorgaande ervaringen als kunstenaar.

Kan ik subsidie aanvragen voor een heel onderzoekend of experimenteel project waarvan ik het eindresultaat nog niet concreet weet?

Ja, je kan subsidie aanvragen om een experimenteel proces te ondersteunen. Je moet daarbij wel kunnen benoemen wat je met het experiment juist wil onderzoeken of ontdekken. Het experiment zelf moet ook duidelijk afgebakend zijn in tijd en opzet. Het moet ook deelbaar/zichtbaar gemaakt kunnen worden in Mechelen zodat artiesten, Mechelaars, publiek of organisaties inzicht en betrokkenheid kunnen krijgen.

Kan ik subsidie aanvragen voor een buurtproject?

Ja, buren kunnen een subsidie aanvragen voor een buurtgericht cultuurproject. Vraag je wel af vanuit welke motivatie het project vertrekt en onder welke subsidie van Stad Mechelen je project best past. De subsidie van Stad Mechelen voor kunst- en cultuurprojecten is bedoeld voor projecten die de bestaande artistiek-culturele dynamiek van Mechelen willen verrijken, versterken of vernieuwen. Er is ook een andere subsidie van Stad Mechelen voor BEN (buurtengagement netwerken), deze is bedoeld voor projecten die de sociale cohesie in hun buurt willen verbeteren door meer betrokkenheid en samenhorigheid te creëren.

Ik heb een projectidee waarvoor ik goedkeuring moet aanvragen en krijgen via het evenementenloket van stad Mechelen. Kan ik subsidie aanvragen als ik die goedkeuring nog niet heb?

Ja. De jury beoordeelt de projecten inhoudelijk op vlak van haalbaarheid. In de jury zetelen medewerkers van stad Mechelen, die kunnen inschatten of een nog komende goedkeuring voldoende haalbaar is.

Ik heb een projectidee waarbij ik het openbaar domein permanent wil wijzigen met een muurkunstwerk. Kan ik subsidie aanvragen als ik daarvoor nog geen goedkeuring heb van stad Mechelen of de eigenaar van de muur?

Neen, het is de bedoeling dat je een project indient dat realiseerbaar is. Als je project ingrepen wil doen in het openbaar domein of op gevels die zichtbaar zijn vanaf het openbaar domein, dan raden we aan om hierover vooraf contact te nemen via cultureleprojecten@mechelen.be. Permanente wijzigingen aanbrengen aan het openbaar domein van de stad of privégevels die zichtbaar zijn op het openbaar domein is onderhevig aan wetgeving die vooraf moet toegelicht worden, zodat je kan inschatten of je project(planning) haalbaar is.

Ben je vrij om samen te werken met elke partner?

Ja, je kiest zelf met wie je samenwerkt. Partners kunnen naast organisaties ook individuele kunstenaars zijn en andere individuen met wie je samenwerkt voor het project.

Moeten partners een concreet engagement hebben?

Neen, dit kunnen ook intenties zijn. We raden aan om op voorhand reeds in gesprek te gaan met partners zodat je hen in je projectaanvraag kan vermelden. Hoe concreter de samenwerking is, hoe beter. Indien er doorheen het project veranderingen plaatsvinden en er partners afhaken of bijkomen breng je ons hiervan op de hoogte via cultureleprojecten@mechelen.be.

Ik organiseer met mijn project een toonmoment voor publiek. Moet de exacte datum en locatie al gekend zijn in mijn subsidieaanvraag?

Het is mogelijk dat dit op het moment van je subsidieaanvraag nog niet vast staat. Maak wel duidelijk in welke periode je het toonmoment ongeveer wil plannen en naar wat voor locatie je zoekt in Mechelen. Als je al mogelijke locaties hebt afgetoetst (navragen beschikbare data en prijzen, mogelijke sponsoring zaal, …), vermeld deze dan zodat je toont aan de jury welke stappen je al ondernomen hebt.

Binnen welke termijn moet het project plaats vinden?

Binnen twee jaar. Je vult bij je subsidieaanvraag een start- en einddatum in, met maximaal twee jaar verschil. Let er op dat je jezelf voldoende tijd geeft voor je project en houdt rekening met onvoorziene omstandigheden. Ben je echter van plan opnieuw subsidie aan te vragen voor dit project, kan dat pas wanneer de einddatum is verstreken en je verantwoording werd goedgekeurd.

Kan er na twee jaar verder gewerkt worden aan het project?

Ja. Let wel: je stelt bij je subsidieaanvraag een duidelijk projectdoel en planning op, dat je kan realiseren binnen een periode van twee jaar. Je kan de subsidie enkel gebruiken voor de kosten die je in die projectperiode maakt, gelinkt aan het projectplan. Je hebt de vrijheid om nadien verder te werken aan je project, dat valt buiten de aanvraag en verantwoording van je specifieke projectsubsidie.

 

Mijn project start in het jaar 2024, mag ik al een subsidie aanvragen in 2023?

Er zijn twee afsluitdata per jaar om een subsidie aan te vragen: midden mei en midden november. Elke indiendatum is gebonden aan een opstartperiode, respectievelijk januari-juni van het volgend jaar (voor ronde november) en juli-december van het lopend jaar (voor ronde mei). Je kiest dus een indiendatum op basis van de periode waarin je project opstart en je al kosten wil maken die je met de subsidie wil betalen. Bv. je project is het organiseren van een cultuurevenement in augustus 2024. Je schat dat je vanaf februari 2024 al kosten zal maken zoals het aankopen van materialen. Je project start dan binnen de periode januari-juni, je kan subsidie aanvragen bij de afsluitdata in november 2023.

Mag ik mijn aanvraag in het Engels indienen?

Normaal niet. Alle administratie en communicatie verloopt in het Nederlands.
Je kan eventueel een uitzondering aanvragen via cultureleprojecten@mechelen.be

Moet ik twee jaar wachten voor ik opnieuw een subsidie kan aanvragen?

Neen. Er is geen wachttijd tussen subsidie aanvragen. Je kan echter pas voor eenzelfde project opnieuw een aanvraag indienen als je vorige is afgerond en verantwoord.

Mag ik een nieuwe subsidieaanvraag doen, als mijn vorig project waarvoor ik subsidie ontvang nog niet is afgelopen? 

Dat hangt ervan af. Een project komt niet in aanmerking als er al een financiële samenwerking is met de stad. Als jouw project dus sterk in het verlengde ligt van je vorig project, dan zal je nog geen nieuwe subsidieaanvraag kunnen doen. De jury zal dan eerst je eindevaluatie moeten kunnen raadplegen. Als jij als aanvrager een volledig ander project opstart (ander concept, ander partnerschap, ander eindresultaat, …), dan kunnen beide projecten los van elkaar worden gezien en kan je wel een subsidieaanvraag indienen.

Kan ik nog een subsidie aanvragen als mijn project al opgestart is vóór de toegelaten opstarttermijn?

Ja, maar er zijn beperkingen op vlak van je begroting. Zo is het mogelijk dat je vóór de toegelaten opstarttermijn al een voortraject of voorbereiding hebt gedaan om je project met een doelgroep of partners al vorm te geven. Maar, je kan de verkregen subsidie niet gebruiken voor kosten die je maakte tijdens de periode die valt vóór de toegelaten opstartdatum. Die eventuele kosten neem je ook niet op in de begroting van je subsidieaanvraag.