21 maart is de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie.

Maar eigenlijk zou elke dag dat moeten zijn. Zonder verbondenheid raken we nergens en dus zegt stad Mechelen duidelijk ‘nee’ tegen racisme en discriminatie.

2018 - Interactieve chatbot

In 2018 lanceerde de stad een digitale campagne tegen haatspraak, gericht op jonge social media gebruikers. Jongeren sensibiliseren en tonen dat ook zij een verschil kunnen betekenen in de strijd tegen haatspraak was de doelstelling.

De campagne was tweeledig en bestond uit een video en interactieve chatbot. De video daagde social mediagebruikers uit om een chatbot te gebruiken, een geautomatiseerd antwoordprogramma via messenger. Gebruikers kregen aanstootgevende en racistische posts te zien. Ze werden uitgenodigd om te reageren, kregen tips om op een constructieve manier te antwoorden en werden aangespoord om haatspraak te rapporteren. De chatbot werd op 21 maart uitgetest met leerlingen van het 6de jaar secundair van Scheppers.

2019 - Racisme en discriminatie op de huurmarkt 

De campagne in 2019 stond helemaal in het teken van racisme en discriminatie op de huurmarkt.

Een plek om te wonen heb je nodig om een menswaardig bestaan te leiden. Dat recht op behoorlijke huisvesting is trouwens gewaarborgd door de Belgische Grondwet.

Toch is de realiteit anders. Er zijn veel hinderpalen: de evolutie van de prijzen, te weinig woningen aan betaalbare prijzen, het gebrek aan relevante informatie,....
Discriminatie, zoals aangetoond door de Diversiteitsbarometer Huisvesting, is ook één van die obstakels.

Lees en bekijk de verhalen van Olivier en Koen. Twee verhalen over discriminatie en verbondenheid op de Mechelse huurmarkt.

2022 - Sporten zonder zorgen in een superdiverse stad

Sport is een uitlaatklep. Elke Mechelaar moet dus de kans krijgen om te sporten, ongeacht achtergrond, geslacht, huidskleur of handicap. En iedereen die sport, moet zich goed voelen in zijn/haar/hun club. In sportclubs is er geen plaats voor racisme en discriminatie. Daar maken onze sportclubs nu al werk van en als stad willen we hen hierbij nog extra ondersteunen.

Sinds 2022 vragen we aan Mechelse sportclubs om in te tekenen op onze diversiteitsovereenkomst. In deze overeenkomst staan algemene principes rond diversiteit, antiracisme en antidiscriminatie. Met de ondertekening gaan de clubs een engagement aan om ook een plan met concrete acties uit te werken.  Zo krijgt iedereen de kans om zonder zorgen te sporten in onze superdiverse stad.