Woonproject

In totaal zijn er op de Tinelsite 73 nieuwe woningen gerealiseerd. Allemaal verschillende types, zodat verschillende Mechelaars hier hun thuis zullen vinden.  

3 bestaande kazernegebouwen

De drie historische gebouwen van de Rijkswachtkazerne blijven grotendeels behouden. Ze krijgen de namen van oude rangen bij de politie.

  • Adjudant: het hoofdgebouw van de kazerne verbouwen we achter de bestaande gevel. Hier komen zes flexibele atelierwoningen en twee ruime appartementen. Samen met 'Poirot' en 'Maigret' vormt de 'Adjudant' de wand voor de collectieve tuin. Adjudant is ondertussen al volledig bewoond.
  • Brigadier: het grote bijgebouw van de kazerne, wordt binnen het bestaande volume verbouwd. De voornaamste structuur behouden we. Net zoals de gevels, die we herstellen. Er komen appartementen en 5 woningen met private tuin. Brigadier is afgewerkt. 
  • Sjampetterke: dit kleine bijgebouw van de kazerne krijgt een tweede leven door het deels te behouden, deels te herbouwen. Via dit gebouw kan je de ondergrondse parking betreden. Daarnaast verhuren we het gebouw als kantoorruimte aan de eigenaars van Tinèlle, een restaurant dat zich ook op deze Tinelsite bevindt.

Het binnengebied van het de Rijkswachtkazerne toveren we om tot het Gendarmenhof. Deze naam kozen we samen met de buurt. Het Gendarmenhof omringen we met verschillende type woningen.

Nieuwe gebouwen

Naast de historische panden krijgt Tinel 4 extra, nieuwe woongebouwen, genoemd naar beroemde detectives:

  • Maigret: dit gebouw herbergt ruime appartementen en een commerciële ruimte op de begane grond. Daar vind je nu een dokterspraktijk.
  • Poirot: dit gebouw herbergt ook ruime appartementen en een commerciële ruimte op het gelijkvloers, naast een ruim appartement met praktijkruimte aan de Edgard Tinellaan. Alle bewoners zijn al verhuisd naar Poirot.
  • Holmes: Holmes ligt tussen het Gendarmenhof en de huizen langs de Jodenstraat. Deze patiowoningen werden in 2022 afgewerkt.
  • Baskerville: langs het park en naast het Predikherenklooster staat Baskerville, een gebouw met diverse types appartementen. Baskerville telt vier verdiepingen en plooit rond een gedeelde tuin. Dit gebouw is bewoond sinds de zomer van 2021.

Predikherenklooster

Het Predikherenklooster is een prachtig gebouw met sterke troeven zoals de stoere, beknopte volumetrie, zijn veelzijdigheid en zijn ligging bij het park. De stadsbibliotheek nam in september 2019 haar intrek in het klooster. De bibliotheek bestaat ook nog uit seminarieruimten, een literaire tuin, Bar Bib en restaurant Tinèlle.

Herstelling en herinrichting

Voor de realisatie werkten we samen met Korteknie Stuhlmacher Architeten (KSA) en Hild und K Architecten. Dit Nederlands-Duitse team begeleidde zowel de herstelling als de volledige herinrichting van het gebouw.

Binnentuin PredikherenOm er voor te zorgen dat elke bezoeker zich thuis voelt in Het Predikheren, ontwierpen ze verschillende zones met elk een eigen sfeer: levendig, rustig en stil. De inrichting laat toe dat verschillende functies hier onafhankelijk kunnen functioneren. Ook over de inrichting van de binnentuin dachten ze goed na. De beplanting verwijst naar middeleeuwse kloostertuinen en bestaat onder andere uit geneeskrachtige kruiden, geurende en symbolische siergewassen en keukenkruiden.

Op de eerste verdieping vind je de 'ziel' van het complex: de kloosterbibliotheek. Op zolder bewonder je de behouden dakconstructie met houten balken. Aangepaste dakkapellen zorgen voor veel licht en een mooi uitzicht over de omgeving. Bezoekers en studenten maken op de mezzanine gebruik van extra studieplaatsen om te lezen of te werken.

Meer info over het Predikheren.

Restaurant en bib-barista

Het culinaire restaurant Tinèlle in Het Predikheren bevindt zich op het gelijkvloers. Daarnaast vind je in de mooie gang en binnentuin Bar Bib, waar je een koffie drinkt of een snelle, verse hap eet tijdens het lezen van jouw boek. 

Topbestemming voor meetings en congressen

Op dinsdag 26.02.2019 erkende Toerisme Vlaanderen Het Predikheren als een Flanders Heritage Venue. De erfgoed-setting van Het Predikheren onderscheidde zich van andere zakelijke bestemmingen.

Waarom we deze prijs verdienden?

  • De veelzijdigheid van het gebouw, met zijn vele hoekjes en kantjes is een sterkte. Van grote vergaderruimtes met zicht op het Tinelpark tot kleine, intiemere plekken op de zolderverdieping.
  • Ook hoe het gebouw opgeknapt was, waarbij het verleden werd meegenomen, viel de jury op.
  • Verhalen spelen een rol in het geheel.
  • De beleving doorheen het gebouw staat centraal. We vernoemden lokalen naar personen uit verhalen over de Predikheren. Grafstenen van oude bewoners zijn ingewerkt in de gang op het gelijkvloers.
  • Ook de samenhang tussen Het Predikheren, de nieuwe woningen op de Tinelsite, Kazerne Dossin en het Stadsarchief speelt een grote rol in deze selectie.

Predikherenkerk

Predikherenkerk

In 2024 kan je in de Predikherenkerk terecht voor voorstellingen, expo’s en samenkomsten. Maar daarvoor moeten we de kerk eerst opknappen. Hiermee zijn we al bezig sinds 2020. We pakken de gevels, daken, binnenmuren en gewelven aan.

Daarna zullen we dit prachtige gebouw doen herleven op een bijzondere manier. We richten de kerk in tot culturele hotspot. We behouden de enorme ruimte van de kerk. De technische ruimtes, toiletten en bergingen komen in de zijbeuken van het gebouw.

Tinelpark

Samen met focusgroepen zoals de buurtbewoners tekende het ontwerpbureau dit park, bestaande uit 2 delen. 

Het 1ste deel is al afgewerkt en vind je naast de bibliotheek 'Het Predikheren'. In de zomer vind je hier ook verkoeling. Het 2de deel leggen we in dezelfde stijl aan. De ‘langste bank van Mechelen’ trekken we verder door. We behouden de aanwezige bomen en planten er nieuwe. We zorgen ook voor extra, lage beplanting, zoals struiken en bloemen. Het Tinelpark wordt zo nog meer een plek om even op adem te komen. Er komen ook speelplekken zoals een pannakooi, netjes opgaand in het park, en kleine natuurlijke spelelementen.

Ondergrondse parking

We kozen voor deze locatie omdat we zo konden vermijden dat er werd gewerkt in archeologisch waardevolle gronden rond het Predikherenklooster.

De parking biedt plaats aan 319 auto’s op 2 niveaus, beschikbaar voor de bewoners, de buurtbewoners en bezoekers van Mechelen. Hiertoe behoren 124 rotatieparkeerplaatsen. 78 plaatsen verkochten we aan buurtbewoners voor 25.000 euro per plek.

Kazerne Dossin

Architect bOb Van Reeth ging aan de slag met deze nieuwbouw, waar je sinds 2012 Kazerne Dossin vindt: een Memoriaal, museum en onderzoekscentrum over Holocaust en mensenrechten.

Langs de zijde van de bibliotheek bezoek je het museum. Aan de overkant zijn er de bureauruimtes, het archief, het onderzoekscentrum en een ruimte om te herdenken. De 2 zijdes zijn verbonden door een klein plein met monument, bomen en wandelpaden.