Rond het museum Hof van Busleyden liggen drie tuinen: de grote binnentuin aan de Sint-Janstraat, de kleinere erekoer aan de Frederik de Merodestraat en een besloten tuin die grenst aan de achterkant van het stadspaleis. De binnentuin en de erekoer zijn publiek toegankelijk.
Renaissancetuinen als inspiratie
Deze sfeervolle tuinen zijn in 2024 volledig heringericht naar een ontwerp dat geïnspireerd is op de weelderige renaissancetuinen en het 'Cruydeboeck' van de beroemde botanicus Rembert Dodoens. Kenmerkend zijn de geometrisch gevormde perkjes, het creëren van verticaliteit door cipressen, hoge staken met klimplanten en druivelaars. Natuurlijke beplanting zoals olijfbomen en rozen maken van deze plek een echte groene oase. Bij de heraanleg werd rekening gehouden met bestaande elementen: de witte betonnen balken, grindpaden, staalstructuren van de tentoonstelling Verborgen Parels en de volledige recuperatie van regenwater voor bevloeiing zijn volledig geïntegreerd.
Rustig beleven en ontdekken
Wanneer je de binnentuin vanuit de Sint-Jansstraat binnenwandelt ontdek je de buste van de Mechelse botanicus Dodoens. Hoog op zijn sokkel heeft hij een breed zicht op de tuin. De bezoeker wordt automatisch meegezogen in zijn gezichtsveld. Vanuit deze plek vertrek je op ontdekkingstocht naar een heleboel kruiden en vasteplanten. De plantenkeuze verwijst ook deels naar de oorspronkelijke functie van de tuin in de Renaissance: een moestuin. Kan jij bepaalde planten of plantenfamilies herkennen? Geuren en kleuren vullen het belevingspakket aan.
Deze verfrissende tuin draagt bovendien bij aan klimaatadaptatie. De oppervlakte ligt volledig boven de ondergrondse museumzaal, waardoor het een daktuin is. Door deze factor en de volledige overdekking is dit een plek die snel opwarmt. Daarom zijn droogtebestendige plantensoorten onvermijdelijk.
In de erekoer creëert een waterelement een rustgevende geluidsbeleving en ontdek je een mix van plantensoorten met verschillende geuren en bladstructuren. De bomen zorgen voor heerlijk schaduwrijke plekken.
Het project werd gerealiseerd met financiële steun van de Vlaamse overheid.
Ontwerp
Het ontwerp is van landschapsarchitect Ronald van der Hilst en zijn team, terwijl de hedendaagse kunstenaar Berlinde De Bruyckere in stond voor de artistieke invulling.
Adres
- Frederick de Merodestraat 63-65-67
- Sint-Jansstraat 2a
Openingsuren
De binnentuin en erekoer kan je gratis bezoeken tijdens de openingsuren van het museum.
- Maandag en dinsdag gesloten
- Woensdag t.e.m. zondag open van 10-17u
De tuinen zijn rookvrij (ook tijdens evenementen).
Natuur- en groenontwikkeling
Huis van de Mechelaar
Reuzenstraat 1
2800 Mechelen
Navigeer