De schatten die de 7 gezelschappen* terugvonden? Daar bleef het niet bij. We interviewden ook de voorzitters en verschillende Mechelaars die vroeger nog bij de theaters gespeeld hadden. Een gouden zet. Tientallen anekdotes en oude herinneringen kwamen naar boven. Die konden we aanvullen met nieuwe herinneringen en verhalen die nog niemand gehoord had.

We haalden Kunsthal Mechelen, Stadsarchief Mechelen en bibliotheek Het Predikheren erbij. Ook het stadsarchief en de bibliotheek doken in hun theaterarchief. Samen hielpen we de theaters om 3 exposities samen te stellen. Met elke expositie die je bezoekt, leer je ons theatererfgoed op een andere manier kennen.

* Theater De Moedertaal, Theater De Peoene, Toneelkring Ik Dien, Voor Taal en Kunst, Theater Korenmarkt vzw, Jong Maar Moedig en Koninklijke Theater Vereniging De Dijlezonen

Mechels theatererfgoed: van script tot rekwisiet

Met de schatten en interviews in de rugzak bouwden we een tentoonstelling over de recente geschiedenis van de 7 gezelschappen. Het stadsarchief vulde die schatkamer nog aan met theaterteksten, programmaboekjes en affiches die teruggaan tot de 19de eeuw. Het Predikheren linkte op zijn beurt al die onderwerpen, stukken en verhalen aan zijn rijke boekencollectie.

Het resultaat: een unieke tentoonstelling over de acteurs, de voorstellingen en zelfs de bals en mosselfeesten van elk gezelschap. Ook de kostuums en decorstukken ontbreken natuurlijk niet. En om alles compleet te maken, vind je in verschillende boekenrekken verrassingen die je aan de tentoonstelling kunt linken.

Praktische informatie

 • Zaterdag 4 mei 2024 tot en met zondag 28 juli 2024
 • Het Predikheren, Goswin de Stassartstraat 88, 2800 Mechelen
 • Alle openingsuren vind je op de website van Het Predikheren
 • Gratis

Van de coulissen naar de (kunst)scène

In Kunsthal Mechelen ontdek je hoe een kunstenaar op een heel andere manier naar theaterteksten, rekwisieten en decors kijkt. De Colombiaan Juan Pablo Plazas ging op zoek naar de taal die in het erfgoed van de 7 theatergezelschappen zit. Hij bekijkt het vanuit zijn eigen standpunt, haalt het uit zijn context en stelt er een nieuwe setting mee samen.

De reden daarvoor? Hij is geïntrigeerd door de manier waarop al die stukken een ander leven krijgen door verhalen in scène te zetten en er een sfeer mee te creëren. Hij nodigt je uit om in gesprek te gaan met de kunstwerken die hij van de stukken maakte. Voor hem zijn het puzzelstukken. Puzzel jij ze tot een nieuw verhaal?

Praktische informatie

 • Zondag 12 mei 2024 tot en met zondag 25 augustus 2024
 • De Garage, Onder-Den-Toren 12, 2800 Mechelen
 • Woensdag tot zondag van 13.00 tot 18.00 uur
 • Tickets in combinatie met The Fountain Show
  • Standaard: 5 euro
  • -26 jaar, leerlingen van de academie: gratis
  • Kansentarief met UiTPAS Mechelen: 1 euro

Mechels toneel door het oog van de lens

Mag ook niet ontbreken: een kijk op hoe de 5 actieve gezelschappen** het nu doen. We vroegen fotograaf Raymond Mallentjer om het plezier van de acteurs op beeld vast te leggen. Om dat te doen, bezocht hij de repetities van elk gezelschap.

Op zijn eigen, unieke manier capteerde hij hoe de spelers met hun woorden, bewegingen en gezichtsuitdrukkingen hun tekst omtoveren tot een sterke acteerprestatie. En een dijk van een voorstelling. Bij elke foto voel je het plezier van de acteurs en zie je hun acteerprestaties en de voorstelling groeien.

** Theater De Moedertaal, Theater De Peoene, Toneelkring Ik Dien, Voor Taal en Kunst en Theater Korenmarkt vzw

Praktische informatie


Partners

U, nu! is een project van Erfgoedcel Mechelen en theater arsenaal, samen met Het Predikheren, Kunsthal Mechelen, Stadsarchief Mechelen, CEMPER, Centrum voor Muziek en Podiumerfgoed, Theater De Moedertaal, Theater De Peoene, Toneelkring Ik Dien, Voor Taal en Kunst, Theater Korenmarkt vzw, Jong Maar Moedig en KTV De Dijlezonen.