Gepubliceerd op:
6
juni
2019

Binnenkort mogen er meer soorten plastic verpakkingen in de PMD-zak dan nu het geval is. De overgang naar nieuwe zakken gebeurt geleidelijk over heel Vlaanderen. Mechelen is in 2021 aan de beurt. Meer info.

Je hebt er vast al van gehoord. Binnenkort gaan we nog meer sorteren en recycleren, want er komt een nieuwe blauwe PMD-zak waarin meer verpakkingen zullen mogen dan vroeger. In Mechelen komt de nieuwe zak er vanaf 1/01/2021.

Waarom in 2021?

De uitbreiding wordt stap voor stap ingevoerd over het hele land. Op die manier krijgt iedereen de tijd om zich goed voor te bereiden. Bij de invoering zijn immers heel veel verschillende partijen betrokken: gemeenten, intercommunales, ophaalbedrijven, sorteercentra, recyclagebedrijven, …  In Mechelen Is IVAREM de verantwoordelijke voor duurzaam afvalbeheer. 

Het kan dus dat in een buurgemeente of op jouw werk de nieuwe sorteerregels al gelden, terwijl dat bij ons nog niet het geval is.

Wat met de roze zak?

Tot de invoering van de nieuwe PMD-zak, blijven zowel de gewone blauwe zak als de roze zak nog in gebruik. We brengen je vooraf op de hoogte van de nieuwe sorteerregels. Of ook de roze zak in gebruik blijft in 2021, wordt nog onderzocht.