Gepubliceerd op:
25
mei
2023

Sta je voor grote verbouwingswerken met architect? Dan onderwerpt planadviseur Sarah jouw bouwplannen aan een duurzaamheidscheck. Dat deed ze ook voor Rob en zijn gezin.

“Mijn vrouw en ik droomden al lang van een iets ruimere woning. Die vonden we letterlijk aan de overkant van de straat. Een huis met veel potentieel, maar ook met veel werk. Na de aankoop ging ik meteen op zoek naar hoe we duurzaam en energiezuinig konden verbouwen en namen we een architect bij de hand. Tijdens die zoektocht ontdekte ik dat je via de stad beroep kan doen op duurzaam planadvies.”

“Sarah is de duurzaam planadviseur van Stad Mechelen. Samen met onze architect bekeek ze onze renovatieplannen vanuit een duurzaam perspectief. Ze gaf ons waardevol advies zonder onze originele plannen volledig om te gooien. Daarna konden we beslissen wat wel én niet haalbaar was.”

Sarah vertelde ons hoe we duurzaam kunnen verbouwen

“Het planadvies is helemaal gratis en niet bindend. Sarah schiep vooral duidelijkheid over wat er kon binnen ons project. Ze maakte ons ook wegwijs in de verschillende leningen en premies die je kan krijgen bij een duurzame verbouwing. Wij besloten te focussen op isolatie en kozen voor een warmtepomp.”

“Daarnaast bekeken we hoe we sommige materialen kunnen hergebruiken en welke stappen we moeten zetten om later hopelijk op nieuwe technieken te kunnen aansluiten, zoals een warmtenet. Ook de opvang van regenwater staat nog op onze wishlist. In elk geval kunnen wij met een gerust hart aan onze verbouwingen beginnen.”

Duurzaam planadviseur Sarah onderwierp Robs bouwplannen aan een duurzaamheidscheck.

“Bij het duurzaam planadvies bekijk ik samen met je eigen architect hoe we je bouwplannen net dat tikkeltje meer kunnen geven om aan de huidige én vooral ook de toekomstige normen te voldoen. Rob en zijn architect hadden van bij het begin een mooi ontwerp. Met enkele duurzame ingrepen maakten we het plan helemaal compleet.”

“Stad Mechelen zet hard in op verwarmen zonder gas of stookolie, en op klimaatadaptief en toekomstbestendig bouwen. Allemaal zaken die in het planadvies meegenomen worden. Nu ligt de focus bij een verbouwing grotendeels op energie, maar ook droogte, wateroverlast of hittegolven zijn zaken waarmee we rekening houden.”

We ondersteunen de architect met onze expertise

“Verbouwingen met een architect zijn behoorlijk ingrijpend. En de kennis en wetgeving rond duurzaam bouwen of verbouwen evolueren snel. Daarom volg ik alle ontwikkelingen op de voet. Mijn expertise ontlast de architect en doet geen afbreuk aan het originele ontwerp. Samen bekijken we de haalbaarheid en stellen we een plan op. Een bouwproces duurt erg lang en vaak krijg je veel input op verschillende momenten. Als je je net zoals Rob nog voor de bouwaanvraag laat adviseren, vermijd je heel wat twijfels tijdens het traject en kan je van bij het begin onderbouwde duurzame beslissingen nemen.”