Gepubliceerd op:
20
januari
2023

Na een renovatie heropende Stad Mechelen vandaag op een plechtige wijze de Vlietenkelder op de IJzerenleen. Je kan de vlietenkelder bezoeken onder begeleiding van een stadsgids.

Begin 13e eeuw was de Vlietenkelder nog een Vliet. In 1530 verhuisde de vismarkt tijdelijk naar de Zoutwerf en daarna naar de huidige Vismarkt. De jaren daarna werd de vliet deels overwelfd en kwamen er ijzeren leuningen, waardoor het plein later de naam IJzerenleen kreeg. Rond 1900 werd de ondergrondse vliet ingebuisd en gedempt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de kelder als schuilkelder ingericht en intensief gebruikt. 
 
In 2022 was de Vlietenkelder niet meer te betreden door vochtschade. In augustus vorig jaar begon aannemer Renotec met de renovatie. Er werd een nieuwe verhoogde vloer in beton geplaatst en de ventilatie- en verwarmingsinstallaties werden vervangen en verbeterd. De kelder zal altijd een vochtige ruimte blijven, al zijn de vernieuwde technieken er maximaal op voorzien om een aangenaam klimaat te verzorgen. 
De kosten voor de herinrichting – volgens huidig inzicht 430.559 euro exclusief btw - worden gedeeld door de betrokken partijen.

Je kan de Vlietenkelder bewonderen als onderdeel van een toeristische wandeling 

De Vlietenkelder zal in groep en onder begeleiding van een gids te bezoeken zijn. wanneer je een ‘Wandeling op maat’ boekt, of tijdens ‘Water in de straten’ bij Visit Mechelen.

Boek een wandeling met gids
Er is een uitzonderlijke opening waarop de Vlietenkelder vrij toegankelijk is:
zaterdag 28 januari tussen 14 en 17u.