Gepubliceerd op:
15
april
2019

Elke week beginnen in België honderden kinderen te roken. “Generatie Rookvrij” wil daar iets aan doen. Vanaf maandag 15 april is het Vrijbroekpark daarom een rookvrij park.

Het belang van een rookvrije omgeving

Samen ravotten en sporten is fijner in een rookvrije omgeving. Weg met de vieze en ongezonde rook, weg met het risico op brandwonden, weg met peuken die door kinderen worden opgeraapt. Ook het kopieergedrag verdwijnt. Als kinderen niet in contact komen met rokende (jong)volwassenen, zullen ze roken niet meer als iets normaal aanzien. Daardoor zullen ze ook zelf minder snel beginnen roken.

Wat is ‘Generatie Rookvrij’?

‘Generatie Rookvrij’ is een beweging die in 2018 opgestart werd. Deze beweging wil dat niemand die vanaf 2019 geboren wordt, ooit nog begint met roken. Elk kind moet de kans krijgen om rookvrij op te groeien. De eerste stap is het rookvrij maken van speel- en sportterreinen. Want zien roken, doet roken en ook passief meeroken is heel ongezond.

Vrijbroekpark rookvrij vanaf maandag 15 april

Ook Provincie Antwerpen sluit zich aan bij Generatie Rookvrij. Het rookvrij maken van het Vrijbroekpark is voor hen een pilootproject. Ze stapten in het project om drie verschillende redenen.

  1. Provincie Antwerpen vindt het belangrijk dat kinderen en jongeren kunnen opgroeien in een rookvrije omgeving. Het Vrijbroekpark is vanaf vandaag een plek waar kinderen en jongeren beschermd worden tegen de verleiding om zelf te gaan roken.

  2. Het Vrijbroekpark, als deel van de Provincie Antwerpen, wil mee inzetten op positieve maatschappelijke processen, verandering van oude normen en gedrag. Roken beschouwen zij niet meer als ‘normaal’. Roken is ongezond en sigarettenpeuken zijn slecht voor de natuur. Met een rookvrij park moedigen ze bezoekers aan om stil te staan bij hun rookgedrag. Een rookvrij terrein kan een goede trigger zijn om even niet te roken.

  3. Dat er tijdens een droge periode een rookverbod geldt in de natuurdomeinen is al vanzelfsprekend. Ook afgelopen zomer was het Vrijbroekpark al een tijdje een rookvrije zone. Door de lange, droge periode was er toen een verhoogd risico op brand. Het rookvrij maken van het Vrijbroekpark zal ook voor minder zwerfvuil zorgen. Het duurt tot 15 jaar voor een sigarettenpeuk volledig verdwijnt. Ook dat probleem wordt nu dus aangepakt.

Geen boetes, wel aparte rookzones

Er hangen borden van ‘Generatie Rookvrij’ in het park ter herinnering voor de bezoekers. Vanaf nu kan een parkwachter je aanspreken als je rookt in het park. Uiteraard blijft iedereen welkom het Vrijbroekpark. Er worden geen boetes uitgedeeld en rokers op geen enkel manier bestraft. Het verhaal van ‘Generatie Rookvrij’ is een positief verhaal. Rokers worden wel gevraagd om enkel te roken op de speciale rookzones uit het zicht van de kinderen. De rookzones kan je terugvinden op de plattegrond van het park.

Ook stad Mechelen steunt ‘Generatie Rookvrij’

Stad Mechelen hecht veel belang aan welzijn en gezondheid. Wij steunen daarom ‘Generatie Rookvrij’ en moedigen initiatieven zoals een rookvrij Vrijbroekpark aan. Ook de Mechelse kinderraad hecht veel belang aan rookvrije sport- en speelomgevingen voor kinderen. Daarom werd het opgenomen als één van hun actiepunten in het kindercharter.

Rookvrije plekken in Mechelen

Ook op andere plekken in Mechelen kunnen kinderen en jongeren rookvrij ontspannen. Zo is dierenpark Planckendael (net als Zoo Antwerpen) al sinds 2016 rookvrij. In het park geldt een rookverbod, ook daar mag er enkel gerookt worden in de daarvoor voorziene rookzones. Voor de sportclubs beet de jeugdacademie van KV Mechelen de spits af. Zij vormden hun jeugdterreinen aan de Liersesteenweg in 2018 om tot een volledig rookvrije zone.

Stap voor stap willen we ook van de Mechelse speel- en sportterreinen rookvrije plaatsen maken. Ook het rookvrij maken van evenementen waar veel kinderen naartoe komen, is iets waar we de komende jaren werk van zullen maken.