Gepubliceerd op:
9
maart
2018

Tijdens de week van Internationale Vrouwendag stellen we je graag een aantal inspirerende vrouwen voor met een hart voor Mechelen en met een hart voor vooruitgang.

Tijdens de week van Internationale Vrouwendag stellen we je graag een aantal inspirerende vrouwen voor met een hart voor Mechelen en met een hart voor vooruitgang.

Het zijn vrouwen die in hun job of vrije tijd zelf andere vrouwen stimuleren, inspireren, motiveren, vooruit helpen,…  We vertellen hun verhalen in de hoop anderen te inspireren.  Vandaag stellen we Fatiha Lamara en Malika Zariouh aan jullie voor.

Fatiha Lamara

Fathiha Lamara / 19 jaar

Studente - Jeugdwerkster – Streetaction coach buurtsport

Voortrekker van ROJM Ladies dat jonge meisjes inspireert via sport en spel

Fatiha Lamara kwam als jong meisje in contact met buurtsport en jeugdwerk en besloot zichzelf ook te engageren op deze vlakken. Zo werd ze de drijvende kracht achter ROJM Ladies. Ze heeft een passie om jongeren, voornamelijk meisjes, de tijd van hun leven te bezorgen en een impact te hebben op hen. Via sport en spel wil ze hen steviger in hun schoenen laten staan en hen eveneens een uitlaatklep bieden. Van haar passie wil ze haar droomjob maken en ze loopt over van de ideeën voor projecten in de toekomst. Ze werd omwille van haar inzet zelfs al eens uitgenodigd op het Koninklijk paleis.

Waarom is Internationale Vrouwendag volgens jou nog steeds nodig?

Zolang de rechten voor vrouwen en mannen niet overal ter wereld gelijk zijn, zullen we moeten blijven inzetten op vrouwenrechten!

Waarin zit volgens jou de kracht van vrouwen?

De krachten die vrouwen bezitten zijn oneindig, ze hebben enorm veel verborgen talenten die ze niet benutten. Door je te omringen met mensen die je inspireren en stimuleren en die je helpen om je talenten verder te ontwikkelen, staat er geen rem meer op wat je kunt bereiken.

Welke boodschap heb jij voor jonge meisjes?

Verlaat je isolement! Meng je tussen vrienden en sluit je aan bij een jeugdwerking waar je je goed voelt. Ontdek jouw talenten en laat nooit iemand je wijsmaken dat je niet goed genoeg bent. Want dat ben je wel. Je bent volwaardig, talentvol en creatief: toon dit aan de wereld.

Anderen benoemen jou als een Mechels rolmodel, is er iemand waar jij naar opkijkt of die jou inspireert?

De Mechelaar die mij heeft geïnspireerd en gestimuleerd om te raken waar ik nu ben en zelf ook andere te inspireren is Mohamed Meftah, buurtsportcoördinator van Mechelen.
Hij gaf me de kans om bij buurtsport te starten, het begin van mijn geweldige loopbaan in het jeugdwerk. Als mentor begeleidt hij me al jaren. Hij inspireert en steunt me en heeft me helpen vormen tot de persoon die ik nu ben.

In de Mechelse Nee is Nee-campagne spreken we ons uit tegen seksuele intimidatie. Hoe denk je dat wij dit probleem de wereld kunnen uithelpen?
Blijven inzetten op sensibiliseringscampagnes. Ze brengen langzaam maar zeker een positieve gedragsverandering voort. En dit moeten we blijven herhalen en herhalen. Het is tenslotte geen sprint maar een marathon.

 

Malika Zariouh

Malika Zariouh /45 jaar

Moeder van 3, coördinator bij ROJM Overkop Mechelen

Doorbreekt taboes als cultuursensitief systeemtherapeut

Malika Zariouh zet zich in als coördinator bij ROJM Overkop Mechelen, een project dat een figuurlijke brug bouwt tussen de bestaande (psychische) hulpverlening en jongeren die hulp nodig hebben. Daarnaast is Malika zelfstandig cultuursensitief systeemtherapeut. Ze biedt hulp aan mensen met een heel diverse achtergrond. Regelmatig botst ze op culturele vooroordelen omtrent psychische hulpverlening. Die probeert ze te doorbreken om vrouwen, maar ook mannen en kinderen, met een andere culturele achtergrond zo snel mogelijk de juiste hulp te bieden. Ze probeert taboes rond onder meer seksueel en intrafamiliaal geweld te doorbreken en een mentaliteitsverandering in gang te zetten.

Waarom is Internationale Vrouwendag volgens jou nog steeds nodig?

Omdat vrouwen op diverse vlakken nog altijd niet gelijk behandeld worden. De loonkloof is een realiteit en ook de pensioenregeling ten opzichte van vrouwen die kinderen krijgen is niet optimaal. Wij zorgen voor de toekomst, maar als we de zorg voor onze kinderen niet fulltime kunnen combineren met een job, komt ons pensioen onder druk te staan. Dat kan beter.

Waarin zit volgens jou de kracht van vrouwen?

Vrouwen zijn doorzetters, ze geven niet op. Zeker als ze kinderen hebben, zullen ze alles op alles zetten om de toekomst van hun kinderen te vrijwaren. Ze staan er. Dag in, dag uit.

Welke boodschap heb jij voor jonge meisjes?

Laat je niet intimideren, durf buiten de lijntjes kleuren. Durf dromen en nog belangrijker, durf die dromen najagen. Ontdek je eigen talenten en laat een ander je niet naar beneden halen of je beperken.

Anderen benoemen jou als een Mechels rolmodel, is er iemand waar jij naar opkijkt of die jou inspireert?

Mijn mama was mijn rolmodel. Ze heeft veel meegemaakt, maar heeft toch altijd doorgezet. Haar kracht en doorzettingsvermogen inspireren me elke dag om beter te doen en me in te zetten voor anderen. Zij was de wijze vrouw van haar geboortedorp en gaf steeds raad en steun aan anderen. Die rol probeer ik in als psychotherapeut ook in te vullen voor anderen.

In de Mechelse Nee is Nee-campagne spreken we ons uit tegen seksuele intimidatie. Hoe denk je dat wij dit probleem de wereld kunnen uithelpen?

Maak mensen bewust dat het ook je eigen zus, dochter of moeder kan overkomen. En dat wil je niet. Dus doe het dan ook zelf niet bij iemand anders. Bewustwording stimuleren en educatie blijven hierin het belangrijkst. 

 


 Geïnspireerd door deze sterke vrouwen en ken je zelf ook een inspirerende vrouw die je   graag eens in de kijker wil zetten? Surf dan naar onze facebookpagina, vertel ons wie jij een   topvrouw vindt en waarom, en maak kans op een duoticket voor de voorstelling 'Muy   Complicado' op 17 maart in Arsenaal/Lazarus.

 Of doe zoals Fatiha en Malika en zeg NEE tegen seksuele intimidatie via de 
online petitie.