Gepubliceerd op:
7
maart
2018

Tijdens de week van Internationale Vrouwendag stellen we je graag een aantal inspirerende vrouwen voor met een hart voor Mechelen en met een hart voor vooruitgang.

Tijdens de week van Internationale Vrouwendag stellen we je graag een aantal inspirerende vrouwen voor met een hart voor Mechelen en met een hart voor vooruitgang.

Het zijn vrouwen die in hun job of vrije tijd zelf andere vrouwen stimuleren, inspireren, motiveren, vooruit helpen,…  We vertellen hun verhalen in de hoop anderen te inspireren.  Vandaag stellen we Debbie Jacobs en Saïda Boutkabout aan jullie voor.

Debbie Jacobs Debbie Jacobs/ 35 jaar

Moeder van 2 – Regiomanager Markant vzw - Coördinator Best Pittig Mechelen

Verenigt en ondersteunt ondernemende vrouwen in Mechelen

Debbie Jacobs zet zich als regiomanager voor Markant vzw in om vrouwelijk ondernemerschap te stimuleren en te ondersteunen. In haar vrije tijd treedt ze ook op als coördinator voor Best Pittig Mechelen Waar ze op een ongedwongen en leuke manier pittige vrouwen in contact brengt met elkaar om zo inspiratie op te doen, samen unieke ervaringen te beleven en hun persoonlijk of professionele netwerk verder uit te breiden. Ze is gepassioneerd door Mechelen, theater, reizen en haar gezin.

 Waarom is er nog nood aan Internationale Vrouwendag

“internationale Vrouwendag is een must omdat mannen en vrouwen wel fundamenteel anders zijn, maar in essentie niet anders behandeld mogen worden. Als je als vrouw of man dezelfde job doet, met dezelfde ervaring en dezelfde competenties kan het niet zijn dat daar niet dezelfde verloning of erkenning tegenover staat. We moeten bewust zijn dat we biologisch en mentaal verschillen, maar dat dit de één of de ander in essentie niet minder of meer waard is hierdoor.“

 Waarin zit volgens jou de kracht van vrouwen?

“Elke vrouw is verschillend en heeft haar eigen kwaliteiten die niet meteen aan haar ‘vrouw zijn’ gelinkt zijn. Maar de grootste kracht zit hem er net in wanneer vrouwen gaan samenwerken, verbinding zoeken en elkaar kracht gaan geven. Net om een gelijkwaardige positie in de samenleving in te nemen, zodat hopelijk ooit zo’n vraag overbodig wordt.”

Welke boodschap heb jij voor jonge meisjes?

“Durf te zijn wie je bent, als vrouw/man/x … Voel je niet geremd om dat jij toevallig degene bent die fysiek kinderen kan krijgen – en laat het verwachtingspatroon van een ander daar ook niet op inspelen. Durf ambitieus te zijn, zélf keuzes te maken, wees je bewust van wie je bent en wat je wil en laat ‘gender’ daar geen rem in zijn.”

Anderen benoemen jou als een Mechels rolmodel, is er iemand waar jij naar opkijkt of die jou inspireert?

“Ik wordt geïnspireerd door vrouwen die ‘durven’. Die een zot idee hebben, de risico’s rationeel berekenen maar er niet te lang bij blijven stilstaan, en er dan volle bak voor gaan.”

In de Mechelse nee is nee-campagne spreken we ons uit tegen seksuele intimidatie.  Hoe denk je dat wij dit probleem de wereld kunnen uithelpen?

“Voor mijn heeft seksuele intimidatie vooral met macht en het misbruik van macht te maken. Iemand die de macht heeft om jou iets te gunnen, te ontzeggen, die sterker is – en die dat gaat inzetten om seksueel getinte zaken van jou gedaan te krijgen, dat vind ik een groot probleem. Bewustwording lijkt me een belangrijke factor, voor beide partijen. Het besef dat misbruik niet getolereerd wordt is belangrijk voor daders, en het besef dat er naar je geluisterd wordt, en het probleem serieus geworden wordt, is belangrijk voor slachtoffers. Openheid, de zaken durven bespreekbaar maken, durven ‘nee’ zeggen, weten dat je gesteund zal worden – wanneer het nodig is – , dat je ‘erkend’ wordt in het misbruik - dat lijkt me alvast een goede manier om dit probleem stap voor stap uit de wereld te helpen. Samengevat: de bouwvakker aan de overkant mag zeker naar mij fluiten, maar als ik er geen goesting in heb, ik draai mij om en zeg ‘vandaag niet lieve kerel’ – dan zou ik het leuk vinden als hij zegt ‘sorry, fijne dag nog mevrouw’.”

Saïda Boutkabout Saïda Boutkabout / 48 jaar

Moeder van 5, cultuurliefhebber en sportieveling

Geeft als vrijwilligster Nederlandse les aan vrouwen

Saïda ging pas op latere leeftijd studeren en werkte verschillende jaren als leerkracht. Deze kennis gebruikt ze nu om als vrijwilligster Nederlandse les aan anderstalige vrouwen te geven. Haar passie voor theater inspireert haar om taal nog toegankelijker te maken tijdens haar lessen. Ze begeleidt ook naailessen, organiseert bijlessen voor jongeren en zetelt in het bestuur van de interculturele vrouwenwerking Karama. 

Waarom is Internationale Vrouwendag volgens jou nog steeds nodig?

Omdat vrouwen hun vermogens nog steeds niet ten volle benutten. We moeten vrouwen bewust maken van hun kracht en een omgeving creëren waarin ze de vrijheid hebben om dit te doen. Zolang deze er niet overal is, is er nog werk aan de winkel.

Waarin zit volgens jou de kracht van vrouwen?

De kracht van veel vrouwen komt voort uit de liefde voor hun kinderen. Je wil je kinderen en dan vooral je dochters een beter leven geven dan jezelf, je zussen, je vriendinnen, je moeder,… Je voert de strijd voor je plaats in deze wereld niet enkel voor jezelf, maar voor de generaties die nog komen.

 Welke boodschap heb jij voor jonge meisjes?

Durf te dromen! Ook al lijkt het onmogelijk, durf te dromen en durf te doen. Wees ook je eigen beste vriend. Haal je kracht niet uit anderen, maar wees je eigen grootste fan en durf ervoor te gaan. Geloof in jezelf.

Anderen benoemen jou als een Mechels rolmodel, is er iemand waar jij naar opkijkt of die jou inspireert?

Ik heb in verschillende fases van mijn leven andere rolmodellen gehad. Dit waren zowel mannen als vrouwen, met Vlaamse en met Marokkaanse roots. Mijn leerkracht uit het lager onderwijs heeft een heel belangrijke rol voor mij gespeeld op verschillende momenten in mijn leven. Hij geloofde in mij, stond achter mijn keuzes en heeft nooit gezegd wat ik moest doen maar heeft altijd geprobeerd er voor mij te zijn en mij te steunen en motiveren. Los van gender en cultuur. Hij erkende mij als persoon en had respect voor mijn cultuur. Hij forceerde me niet maar deed me geloven in mijn eigen kracht.  Na hem werd deze rol ingevuld door ‘mijn Vlaamse moeder’. zZe is 87 en zij heeft me mee gevormd op intellectueel en emotioneel niveau. Dankzij haar heb ik rust en zelfvertrouwen gevonden en sta ik nu op deze positieve manier in het leven.

In de Mechelse Nee is Nee-campagne spreken we ons uit tegen seksuele intimidatie.  Hoe denk je dat wij dit probleem de wereld kunnen uithelpen?

Alles begint bij de opvoeding. We moeten jongens leren dat ze zich zo niet mogen gedragen. Maar we moeten eveneens meisjes leren om assertiever te zijn. Ze mogen dit gedrag niet tolereren en moeten er durven tegen ingaan. We moeten altijd blijven sensibiliseren en opvoeden.