Gepubliceerd op:
10
maart
2018

Tijdens de week van Internationale Vrouwendag stellen we je graag een aantal inspirerende vrouwen voor met een hart voor Mechelen en met een hart voor vooruitgang.

Tijdens de week van Internationale Vrouwendag stellen we je graag een aantal inspirerende vrouwen voor met een hart voor Mechelen en met een hart voor vooruitgang.

Het zijn vrouwen die in hun job of vrije tijd zelf andere vrouwen stimuleren, inspireren, motiveren, vooruit helpen,… We vertellen hun verhalen in de hoop anderen te inspireren. Vandaag stellen we Samira Essiaf en Lies Schwartz aan jullie voor.

Samira Essiaf

Samira Essiaf / 46 jaar

Biologe/CEO van SIOPE, veelzijdig vrijwilligster

Streeft naar meer kansen voor kinderen waarbij gender en afkomst geen rol spelen.

Samira Essiaf werd door een volledig mannelijk team van oncologen benoemd tot CEO van SIOPE, de Europese vereniging voor Pediatrische Oncologie. Ze zet zich dagelijks in om het genezingspercentage en de kwaliteit van overleving voor kinderen en adolescenten met kanker te verhogen. Bovendien zet ze zich als vrijwilliger in voor allerhande organisaties zoals ARSENAAL/LAZARUS, de Lage Drempel, Sharaf, Plan België … waarin ze ernaar streeft om kinderen en jongeren een betere toekomst te bieden, met een focus op gendergelijkheid en gelijke kansen voor iedereen. Ze is een geëngageerde vrouw die positief in het leven staat en leeft volgens een filosofie van ‘geven, geven, geven en genieten’.

Waarom is Internationale Vrouwendag volgens jou nog steeds nodig?

Er is vandaag nog altijd een onderscheid tussen mannen en vrouwen wat betreft loon voor een zelfde functie, toegang tot bepaalde functies … Ook respect voor vrouwen laat in sommige landen te wensen over. Zolang die ongelijkheid bestaat, is deze dag nodig.
Maar laten we het positief aanpakken en op deze dag alle mama’s, oma’s, tantes, zussen, vriendinnen … in de bloemetjes zetten. En laten we streven naar gendergelijkheid, zodat we ook een ‘Mannendag’ kunnen organiseren voor alle papa’s, opa’s, nonkels, broers, vrienden …

Waarin zit volgens jou de kracht van vrouwen?

Vrouwen zijn doorzetters.

Welke boodschap heb jij voor jonge meisjes?

Geloof in jezelf en geloof dat je kan bereiken wat je wil bereiken. Maar belangrijk hierbij is om altijd respect te hebben voor jezelf en voor anderen.

Anderen benoemen jou als een Mechels rolmodel, is er iemand waar jij naar opkijkt of die jou inspireert?

Ik ben dankbaar en vereerd dat ik dat mag zijn. Mijn eigen rolmodel(len) zijn mijn ouders. Zij hebben mij geleerd dat je met hard werken je dromen kan waarmaken. Maar ze leerden me ook dankbaar en barmhartig te zijn.

In de Mechelse Nee is Nee-campagne spreken we ons uit tegen seksuele intimidatie. Hoe denk je dat wij dit probleem de wereld kunnen uithelpen?

Het kenbaar maken dat dit gedrag niet kan, is al een grote stap. Maar er is nog veel werk aan de winkel. We moeten op jonge leeftijd beginnen met bewustmaking en jongeren de nodige tools geven om dit aan te pakken. Maar het zijn niet alleen jongeren die we bewust moeten maken.
Door als stad zo’n duidelijk signaal te geven, kan je ook oudere doelgroepen - bereiken. Ik vind het ongelofelijk knap dat wij in onze stad dit gedrag niet tolereren en er ons openlijk tegen uitspreken. We mogen fier zijn op Mechelen.


Liesbeth Schwartz

Lies Schwartz / 46 jaar

Moeder van 3 - Ingenieur – Bedrijfsleidster HTMS

Haar sociale onderneming in India stelt vooral vrouwen tewerk

Lies Schwartz richtte samen met een collega en haar man 19 jaar geleden het bedrijft HTMS in Mechelen op. Zij maken Hoogtechnologische metalen afdichtingen die gebruikt worden in extreme omstandigheden onder meer in lucht- en ruimtevaart, offshore en nucleaire toepassingen. Samen met haar man en haar zakenpartner richtte ze ook een joint venture op in India waar 90% van de werknemers vrouwen zijn. Omdat vrouwen een mindere positie hebben in de maatschappij hebben we daar bewust voor gekozen. Vrouwen werken op alle niveaus van ingenieurs tot productie en verkoop. Dames die je daar kansen biedt zijn enorm gemotiveerd om deze te grijpen en zo goed mogelijk te presteren.

Waarom is Internationale Vrouwendag volgens jou nog steeds nodig?

Vooral op Internationaal vlak is er nog werk aan de winkel. Wij deden vrijwilligerswerk met ons gezin in de brousse in Togo en daar zie je soms nog schrijnende toestanden, mannen voelen zich superieur en vrouwen hebben daar nauwelijks rechten. Met ons bedrijf in India proberen we vrouwen ook kansen te geven. Maar eens ze het bedrijf verlaten zijn er toch nog heel wat hordes te nemen. Er is nog werk aan de winkel en er moet een serieuze mentaliteitsverandering komen voor we over gelijkheid kunnen spreken.

Waarin zit volgens jou de kracht van vrouwen?

Je moet durven kijken waar de kracht van mensen zit. Vooral als je gaat erkennen dat iedereens krachten verschillen maar we elkaar kunnen versterken, dan kunnen we onze krachten ten volle benutten. Het multitasken en de fijnheid in hun werk is iets wat je vaker bij vrouwen ziet, maar ook evengoed bij mannen. We zouden los van gender iedereen zijn individuele kracht moeten durven bepalen en zo inzetten in een team dat iedereen er beter van wordt.

Welke boodschap heb jij voor jonge meisjes?

Wees jezelf, volg je eigen pad en blijf uniek. Probeer niet het makkelijke volgzame pad te nemen, maar durf je eigen weg uit te tekenen. Grijp de kansen die je wil grijpen en durf je grenzen trekken waar dit nodig is. Je kan alles bereiken wat je wil!

Anderen benoemen jou als een Mechels rolmodel, is er iemand waar jij naar opkijkt of die jou inspireert?

Vrouwen die sterk in hun eigen schoenen staan. Die gezin en werk combineren. Ik heb bewondering voor vrouwen die geen problemen maar uitdagingen zien. Die nooit opgeven en steeds zoeken naar oplossingen en kracht putten uit ervaringen.

In de Mechelse Nee is Nee-campagne spreken we ons uit tegen seksuele intimidatie. Hoe denk je dat wij dit probleem de wereld kunnen uithelpen?

Durf als vrouw je grenzen aangeven. Spreek daders aan op hun gedrag als ze iets doen wat je niet wil. Treedt ook op als je elders dit ziet gebeuren.

Geïnspireerd door deze sterke vrouwen en ken je zelf ook een inspirerende vrouw die je graag eens in de kijker wil zetten? Surf dan naar onze facebookpagina, vertel ons wie jij een topvrouw vindt en waarom, en maak kans op een duoticket voor de voorstelling 'Muy Complicado' op 17 maart in Arsenaal/Lazarus.

Of doe zoals Samira en Lies en zeg NEE tegen seksuele intimidatie via de online petitie