Misschien is het je al opgevallen: sinds 2018 staan er minder openbare vuilnisbakken in de stad. Toch is het de bedoeling dat dat voor een daling van sluikstort en zwerfvuil zorgt én een verhoging van de volledige opvangcapaciteit.

Wat?

Stad Mechelen ontwikkelde in samenwerking met Mooimakers van OVAM een vuilnisbakkenplan met als de doel het sluikstort en het zwerfvuil in de stad te doen dalen. Daarvoor haalden we op bepaalde plekken de vuilnisbakken weg of verplaatsten we ze naar andere plekken. We kozen ook voor grotere en meer zichtbare openbare vuilnisbakken. Omdat het openbaar domein voortdurend verandert, sturen we het plan regelmatig bij zodat jouw stad altijd proper blijft.

Waarom?

Een goed werkend vuilnisbakkenplan zorgt voor de helft minder zwerfvuil. Daarom vroeg Vlaanderen aan alle steden en gemeenten om zo’n plan uit te werken en in te voeren. Stad Mechelen krijgt hiervoor hulp en coaching van de Mooimakers, het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en de VVSG. Het heeft heel wat kennis over de aanpak van sluikstort en zwerfvuil.
Daarnaast is het ook een efficiëntie-oefening zodat de ophaling minder kost, minder belastend is voor het stadspersoneel en de doorstroming van het verkeer verbetert bij de lediging.

Hoe?

Meten is weten

We plaatsen niet in het wilde weg nieuwe vuilnisbakken en halen er ook niet zomaar weg. Vier keer per jaar meten we wat en hoeveel er in de vuilnisbakken zit. Zo kwamen we erachter dat in sommige openbare vuilnisbakken maar liefst 45 % huishoudelijk afval gedumpt werd. En dat een op de vijf vuilnisbakken nauwelijks gebruikt werd. 

Algemene criteria

Daarnaast worden ook een aantal algemeen geldende principes toegepast. Enerzijds zijn dat een aantal criteria die het foute gebruik van de vuilnisbakken en het aantrekken van zwerfvuil en sluikstort tegengaan. Zo worden geen vuilnisbakken geplaatst in woonstraten of op afgelegen locaties en zijn alle openbare vuilnisbakken voorzien van twee kleine inwerpopeningen en een gescheiden geïntegreerde assenbak.

Een tweede factor is het gebruik van de vuilnisbak: de vuilnisbakken moeten goed zichtbaar zijn vanuit verschillende hoeken en er worden meer vuilbakken geplaatst op locaties waar veel volk voorbij komt zoals de hoofdas-winkelstraten in het centrum van de stad, stadspark of stadstuin, pleinen, speelpleinen en hondenweides.

Tot slot spelen ook praktische factoren mee: de vuilnisbakken worden geplaatst op locaties die goed en vlot toegankelijk zijn voor het team openbare netheid dat de vuilnisbakken leegmaakt. We plaatsen ook geen vuilnisbakken in plantvakken kleiner dan 2 m² om de planten maximale groeikansen te geven. En je vindt ook geen vuilnisbakken terug op plaatsen waar ze de vrije doorgang van 110 cm voor anders validen kunnen hinderen.

Resultaat?

In totaal staan er 447 ( inclusief de vuilnisbakken die in september 2023 op de stedelijke begraafplaats worden geplaatst) openbare vuilnisbakken op goed uitgedachte locaties in de stad. Door het gebruik te meten, in kaart te brengen en waar nodig vuilnisbakken weg te halen of te verplaatsen, gaan Mechelaars en bezoekers ze juister gebruiken. En maken wij ze op een efficiëntere en meer duurzame manier leeg. Dat maakt jouw stad properder en zorgt voor een daling van de opruimkost.