Ga je op stap? Draag lichte en losse kledij, een hoofddeksel én een zonnebril. Smeer je in met zonnecrème en drink voldoende. Met een drinkbus in de hand, doorkruis zonder problemen de hele binnenstad. Wordt het je te heet? Zoek dan een plekje waar het wat koeler is.

Drinkwaterpunten in de binnenstad

Bovendien kan je op verschillende plaatsen je drinkbus gratis bijvullen met kraantjeswater. Bij een drinkwaterfonteintje van Pidpa bijvoorbeeld. Maar ook in de lokale dienstencentra of sociaal restaurant Refuge. Stap er dus gerust binnen en vraag waar je jouw drinkbus kan bijvullen. Voel je de temperatuur stijgen, ga dan op zoek naar een koel plekje zoals een park of een kerk.

  • het Sociaal Huis - Huis van het Kind (Lange Schipstraat 27)
  • Refuge (Sociaal Restaurant) (Onze-Lieve-Vrouwestraat 52)
  • Tivolipark (aan de kinderboerderij en eetcafé 't ASS)
  • Wijkhuis 't Hofke (Hamerstraat 21-25)
  • Het Vrijbroekpark (aan het bezoekerscentrum)

Drinkwaterfonteintjes pidpa

  • drinkwaterfonteintje Pidpa in de Befferstraat (tussen Grote Markt en Veemarkt)
  • drinkwaterfonteintje Pidpa aan de Sint-Romboutstoren (Onder den Toren)
  • drinkwaterfonteintje Pidpa aan het Douaneplein (Perron M, achter De Loods)
  • drinkwaterfonteintje Pidpa aan speelplein Otterbeek (Mezenstraat)

Mechelse kerken (Torens aan de Dijle)

In de kerken is meestal een vrijwilliger aanwezig. Spreek de vrijwilliger aan als je wil drinken of als je jouw drinkbus wil bijvullen. Tijdens vieringen is het niet mogelijk om de kerk binnen te gaan voor drinkwater, maar verder geldt het aanbod altijd tijdens de openingsuren. Daarnaast kan het ook dat er tijdelijk alternatieve openingsuren van kracht zijn door de coronamaatregelen.

Zorgbedrijf Rivierenland

Zonnecrèmepalen

Op heel zonnige dagen is het belangrijk om voldoende zonnecrème te smeren. Je neemt dus best zonnecrème mee als je op stap gaat. Op twee drukbezochte plaatsen vind je slimme verdeelpalen met gratis zonnecrème, factor 30. Deze zogenaamde SMOTspots hebben ook ingebouwde sensoren die de UVindex, het licht en de temperatuur meten. Dankzij deze sensoren word je ook geïnformeerd over hoe vaak je moet smeren. Want hoe harder de zon schijnt, hoe vaker je het smeren moet herhalen om beschermd te blijven.

Luwteplekken en openwaterzwemmen

Wordt het je echt even te heet? Zoek dan een koel plekje op in de stad. Oude gebouwen zoals kerken, zijn ideale plekken om even af te koelen. Naast de vier kerken die hierboven opgelijst staan als drinkwaterpunt, zijn er nog een heleboel kerken waar je even de koelte kan opzoeken. Bekijk een overzicht van de Mechelse kerken en de openingsuren

In de vele parken en tuinen in de binnenstad vind je altijd wel een schaduwrijk plekje waar je even kan uitrusten. Bekijk een overzicht van de Mechelse parken en tuinen.

Ook een verfrissende duik, zorgt ervoor dat je kan afkoelen tijdens een hittegolf. In en rond Mechelen zijn er verschillende plaatsen waar je op een velige manier buiten kan zwemmen. Bekijk het aanbod en ontdek waar je de hele zomer lang kan genieten in open water