Komet is een duurzame woonwijk, helemaal mee met zijn tijd. Er is aandacht voor bestaande en nieuwe groenstructuren, een goede toegang voor het verkeer en verschillende soorten woningen. 

Komet kort samengevat

De belangrijkste ideeën van het masterplan, die mee het uitzicht van de plek zullen bepalen, zijn: 

  • verschillende woontypes zoals traditionele woningen, appartementen, penthouses en assistentiewoningen. Sommigen hebben een eigen tuin, anderen een gemeenschappelijke.
  • co-living aanbod op maat voor mensen met een beperking, met collectieve daktuin van 277m²
  • realisatie van 2 grote, publieke buurttuinen 
  • een autovrije plek
  • een open bouwblok
  • functies die de buurt ondersteunen zullen ook deel uitmaken van de Komet-site, zoals een crèche, dienstencentrum, horeca, buurtwinkel en kantoren
  • een visuele grens van de binnenstad
  • creatie van nieuwe verbindingen met bijvoorbeeld de vaart

Mobiliteit 

Komet zet in op het STOP-principe. Dat wil zeggen dat Stappers (voetgangers) en Trappers (fietsers) op de eerste plaats komen in de wijk. Ook het Openbaar vervoer aan de Koningin Astridlaan vormt een belangrijke schakel in de bereikbaarheid van de site. Tot slot blijft Komet bereikbaar voor (Personen)wagens.

Ondergrondse parkings passen ook binnen het STOP-principe. Daardoor kan het gebied zelf autovrij blijven, zonder dat autobestuurders aan comfort moeten inboeten. In die parkings kunnen bewoners ook hun fiets plaatsen of een deelauto vinden.

Bewoners van de nieuwe Komet-site kunnen geen bewonerskaart aanvragen. Bij nieuwe ontwikkelingen moet namelijk op eigen terrein geparkeerd worden, om extra (parkeer)druk in de buurt te vermijden. De verordening voorziet daarvoor voldoende parkeerplaatsen. Bewoners kunnen dicht bij huis terecht in de parkings die voor hen voorzien zijn.

Duurzaamheid

De ontwikkelaar zette hier nog meer stappen in de goede richting. Ze voorzien namelijk energiezuinige woningen en gebruiken daarvoor duurzaam materiaal. Ook met het watergebruik gaan ze efficiënt aan de slag. 

Mechels familiebedrijf Jacobs Beton zet ook zijn schouders mee onder dit duurzame project. Zij doen dat op hun beurt door circulair materiaalgebruik. De gebouwen bestaan voor meer dan 30% uit gerecycleerd beton. Daarmee vormt Komet een echt voorbeeld voor andere stadsvernieuwingsprojecten.  

Een schonere bodem

Door de jarenlange activiteiten van fabrieken op deze plek is het hier stevig vervuild geraakt. Daardoor is het een brownfield in Mechelen. In overleg met de Vlaamse regering stelden wij samen met Revive een brownfieldconvenant op, een manier om vast te leggen dat de grond gereinigd moet worden binnen een bepaald traject. Een deeltje van de bodem werd ondertussen opgekuist. De vuile grond komt terecht bij een erkend centrum dat zorgt voor de reiniging ervan. 

RUP

Vroeger was de hoofdactiviteit industrie op deze site. Om dit te veranderen naar wonen, moet de bestemming officieel veranderd worden via een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP). Dat RUP baseert zich op het masterplan. En het legt ook enkele regels vast van de toekomstige bebouwing. 

Bij zo een RUP behoort ook een plan-MER, een overzicht van de milieueffecten van het project op het gebied en de omgeving. 

De werken 

De werken gebeuren in 3 fases. 

  1. De ontwikkelaar begint met een aansluiting op de bestaande bebouwing aan de Koningin Astridlaan, Vekestraat en Auwegemvaart. Daar komen de verschillende woonfuncties. Deze eerste ontwikkeling geeft ook meteen ruimte aan dienstverlening, kantoren en horeca. De ontwikkelaar zorgt voor een aanpassing aan de toegang aan de Koningin Astridlaan voor een vlot en veilig verloop van verkeer.
  2. In de tweede fase komen de appartementen, een gemeenschappelijke, openbare buurttuin. Ook het co-living aanbod met collectieve daktuin is hier aan de beurt. 
  3. De laatste fase sluit aan op de bebouwing aan de Koningin Astridlaan, Lemmensstraat en Auwegemvaart. Hier focust de ontwikkelaar op de eengezinswoningen en aansluitend appartementsgebouwen. Op het pleintje van de Lemmensstraat komt een toegang tot de openbare buurttuin van de tweede fase.