Op deze pagina kan je jeugdbewegingen leren kennen en een antwoord vinden op veelgestelde vragen:


Wat is een jeugdbeweging?

Scouts kent men overal in de wereld. Ook in Vlaanderen en in Mechelen zijn er veel scoutsgroepen. Maar er is nog veel meer keuze dan scouts alleen: er is ook chiro, KSA, Jamaswapi, Jeugd Rode Kruis, JNM (Jeugd Natuur Milieu) en kunstjeugdbeweging Bazart. Hier staan ze allemaal op één kaart verzameld.

Een presentatie over Mechelse jeugdbewegingen legt een en ander overzichtelijk uit:

Elke zaterdag of zondag spelen meer dan 2500 kinderen samen in een Mechelse jeugdbeweging. Zij knutselen, spelen spelletjes, gaan op sporenzoektocht, … Er zijn tal van leuke activiteiten die voorbereid en begeleid worden door de leiding.


Kennismaken met de jeugdbeweging

In elke Mechelse jeugdbeweging mogen kinderen minstens 2x gratis proberen voor ze zich moeten inschrijven. Gaan proberen kan doorgaans in het weekend, tenminste als er dan activiteiten zijn. Check zeker de website of Facebookpagina van de jeugdbeweging waarin je geïnteresseerd bent om te zien wanneer er activiteiten zijn. Zo sta je niet voor een gesloten deur.


Waar zijn de Mechelse jeugdbewegingen?

Een kaart met alle Mechelse jeugdbewegingen en andere jeugdwerkingen.


Veelgestelde vragen

Wie geen kind heeft in de jeugdbeweging, kent jeugdbewegingen vaak niet of enkel van nieuwsberichten in komkommertijd. We beantwoorden hieronder een aantal vragen die ouders al stelden met betrekking tot jeugdbewegingen:

Mag mijn kind een paar keer proberen of moet ik het direct inschrijven?

In elke Mechelse jeugdbeweging mogen kinderen twee tot drie keer komen meespelen alvorens ze zich moeten inschrijven. Ze hoeven tijdens het proberen natuurlijk ook geen uniform te dragen.

Kost een jeugdbeweging veel?

Een jeugdbeweging is over het algemeen goedkoper dan een sportclub. Er zijn wel verschillen tussen de Mechelse jeugdbewegingen.

  • Het lidgeld om één jaar aangesloten te zijn bij een Mechelse jeugdbeweging varieert van gratis tot 55 euro. Gemiddeld kost het tussen € 30 en € 55. Je ziekenfonds betaalt een stuk terug.
  • De kostprijs van de typische kledij van de jeugdbewegingen, het 'uniform', varieert ook sterk. Sommige jeugdbewegingen verwachten een volledig uniform, in andere volstaat het een sjaaltje te dragen. Voor kinderen van de jongste leeftijd zijn de regels altijd minder streng. De kostprijs voor een totaal uniform varieert van € 2,5 (enkel een sjaaltje) tot meer dan € 130 (volledig uniform). De meeste jeugdbewegingen hebben wel een tweedehandsaanbod, zodat je ook al voor veel minder geld gesteld kan zijn.
  • Op kamp gaan is niet verplicht maar als je kind meegaat dan kost dat natuurlijk geld. Doorgaans tussen € 10 en € 15 per kind per dag. Ook hiervoor betalen mutualiteiten een deel terug en je krijgt een fiscaal attest, om in te brengen bij de belastingen. De meeste jeugdbewegingen hebben daarnaast een sociaal tarief voor gezinnen voor wie de kampprijs te hoog is. Vraag ernaar bij de contactpersoon van jouw jeugdbeweging (te vinden op hun website).

Moet mijn kind een 'uniform' dragen in de jeugdbeweging?

Dat verschilt van jeugdbeweging tot jeugdbeweging. Op de websites van de Mechelse jeugdbewegingen staat vermeld wat hun regels hierover zijn. (In sommige jeugdbewegingen gaat het enkel om een sjaaltje of een T-shirt, in de meeste jeugdbewegingen gaat het om meer kledingstukken.)

De jongste kinderen moeten in geen enkele Mechelse jeugdbeweging een volledig ‘uniform’ dragen. Bovendien kan je bij veel jeugdbewegingen voor minder geld tweedehands-uniformen kopen. Vraag ernaar!

Moeten de leden verplicht mee op kamp?

Neen. Het kamp is het hoogtepunt van een jeugdbewegingsjaar maar kinderen hoeven er niet aan deel te nemen.

Mijn kind eet vegetarisch of halal of heeft een allergie. Houden jeugdbewegingen daar rekening mee?

Ja, op kamp houden de kampkoks daar rekening mee, op voorwaarde dat ze het weten. Voor heel zware allergieën kunnen wij wel niet garanderen dat alle keukens op kamp voldoende zijn uitgerust om afgescheiden te koken. Bekijk samen met de leiders van je kind op welke manier daar op kamp mee kan worden omgegaan, zodat het goed is voor je kind en haalbaar voor de keukenploeg.

Wordt er alcohol gedronken in de jeugdbeweging?

Neen, in een jeugdbeweging drinken leiding en leden geen alcohol tijdens de activiteiten. (Activiteiten met/voor ouders zoals een ouderreceptie, een financiële activiteit, enzovoort vallen hier natuurlijk buiten.) Stel je vast dat er in een Mechelse jeugdbeweging toch gedronken wordt tijdens een activiteit? Contacteer gerust de jeugddienst, zodat wij hierover met de groep in gesprek kunnen gaan.

Zijn de kinderen verzekerd als ze naar de jeugdbeweging gaan?

Ja. Een deel van het lidgeld dat je als ouder betaalt gaat naar de verzekeringen. Ook als je kind eens komt proberen in de jeugdbeweging, is het verzekerd. Die afspraak hebben de jeugdbewegingen gemaakt met de verzekeringsmaatschappijen.