webinarSteeds meer spelers in de mode-industrie verenigen zich om de schrijnende arbeidsomstandigheden van vele textielarbeiders, en de enorme impact van mode op de afvalberg en op het milieu, aan te pakken.
Om deze situatie verder onder de aandacht te brengen en mensen en ondernemingen te inspireren om in de toekomst duurzamere keuzes te maken organiseerde Stad Mechelen een webinar. Dit ging door op maandag 12 oktober 2020. 

Onderaan deze pagina kan je het webinar bekijken.

Korte inhoud

Drie onderneemsters vertelden hoe ze zelf bijdragen tot duurzame verandering in de mode-industrie in Vlaanderen. Ze namen ons mee in hun verhaal: waarom ze inzetten op hergebruik van stoffen of tweedehandskledij als grondstof voor hun productie, en hoe ze werken met lokale ateliers voor de productie van mode. Door een inkijk te geven in hun circulair businessmodel zijn ze een bron van inspiratie voor iedereen in de textielketen. Tenslotte zoomden we in op de lokale context: Mechelen. Wat zijn de ambities van de Stad, en waarom is circulair ondernemen in Mechelen een meerwaarde?

Programma

  • Verwelkoming door schepen Marina De Bie, bevoegd voor duurzaamheid en mondiaal beleid
  • Veerle Spaepen, Edo Collective - Nieuwe businessmodellen in de mode, case: Edo Collective
  • Sibille Diederichs, Joseffa - Joseffa, live twice: een circulaire nachtgoedcollectie
  • Soraya Wancour, Studio Ama - Circulair en sociaal, radicaal voor ethische mode
  • Open debat: "Mechelen Circulaire Textielstad – een utopie?" met Jan Merckx van CiLAB als moderator en Julie Poppe vanuit de stad Mechelen (CECI).

De opname van het webinar

ceci