Zorg voor onze bijen

Tijdens de Week van de Bij zetten we alle bijen extra in de bloemetjes. Want zonder bijtjes geen appels, aardbeien, courgettes en meer van dat lekkers.

Wist je dat de bestuiving door insecten noodzakelijk is voor meer dan 75% van de voedingsgewassen? Honingbijen, solitaire bijen en hommels zijn echt onmisbaar voor ons. Maar onze bijen hebben het niet makkelijk. 

Daarom werkt Stad Mechelen samen met Natuurpunt aan een bijenplan.

Bijenplan

Stap één: tellen hoeveel wilde bijen er rondzoemen en waar precies. Help je mee? In België leven er zo’n 350 soorten wilde bijen. De meest voorkomende soorten vind je hier op de poster. Zie je een opmerkelijke bij in jouw tuin of op het openbaar domein? Meld dit dan via de app ‘Obsidentify’ of op het meldpunt waarnemingen.be.

Stap twee: met jouw gegevens stelt Natuurpunt een plan op met tips om het openbaar groen nog aantrekkelijker te maken voor de verschillende bijensoorten.  Want elke soort heeft zijn eigen smaak wat betreft nestplaatsen of planten. Met zo’n bijenplan kunnen de stadsdiensten dan gericht aan de slag.

Begin volgend jaar stellen we je het bijenplan voor.

Bijenvriendelijkste gemeente

Dit jaar nemen we als stad voor de eerste keer deel aan de wedstrijd ‘bijenvriendelijkste gemeente’. We namen al veel maatregelen om bijen te helpen: in de maand mei wordt er minder gemaaid om wilde bloemen een kans te geven, we voorzien bijenvriendelijke planten en we leggen bloemenweides en wilde tuinen aan. In december 2021 volgt de uitslag van de wedstrijd.

Wat kan je zelf doen?

Je hoeft geen imker te zijn om de bijen te helpen…

Kies voor een bijenvriendelijke tuin(tje) en plant bloemetjes en planten die verschillende maanden bloeien. Bijen hebben van het vroege voorjaar tot in de herfst bloeiende planten nodig in de omgeving van hun nest. Zet de bloeiende planten in je tuin of tegeltuin of op je daktuin, balkon of vensterbank. 

En misschien heb je wel plaats voor een bijenhotel voor solitaire bijen of een bloempothuisje voor hommels? Hier vind je terug hoe je van je eigen tuin(tje) een restaurant en bed & breakfast voor de bijen maakt.

Gezoem in Mechelen

  • In Tivoli is iedere woensdag (tussen 13u en 14u) een imker in de bijenhal aanwezig voor een woordje uitleg en de verkoop van honing – mits de Coronamaatregelen te respecteren. 
  • Bij de Nectarist, de Mechelse stadsimkerij, kan je terecht voor onder meer zaden en insectenhotels. Je kan ook via de webshop of telefonisch bestellen. Tijdens de week van de bij kan je verschillende workshops volgen.
  • De activiteiten van de plaatselijke werkgroep voor wilde bijen en wespen van Natuurpunt, Aculea Mechels rivierengebied en omstreken, kan je hier volgen.

Organiseer je zelf iets wat bijen blij maakt? Laat het ons dan weten via dierenwelzijn@mechelen.be.

Bijenkrant

Nog meer info en inspiratie vind je op Week van de bij en lees je in de Bijenkrant.