Circulair bouwen? Willemen Groep zet die ambitie om naar de praktijk.

Hoe kan je bouwmaterialen hergebruiken en recycleren? Hoe verleng je de levensduur van gebouwen en hun materialen? Wat betekent veranderingsgericht bouwen en hoe ga je optimaal om met ruimtegebruik? Als lid van de Green Deal circulair bouwen en innovatie als leidraad legt Willemen Groep nu al volop de fundamenten voor de circulaire toekomst van de bouw.Willemen Groep

Willemen Groep is één van de grootste familiale Belgische bouwgroepen. Voor wie jullie toch niet kent, wat moeten we nog over het bedrijf weten?
“De voorbije decennia zijn we inderdaad flink gegroeid tot een groep van meer dan 2.300 medewerkers. Alle bedrijven binnen onze groep leggen zich toe op specifieke niches in het bouwsegment, waarbij we ons onder meer met Willemen Construct en Cosimco toeleggen op volledig afgewerkte nieuwbouw- of renovatieprojecten en we met Willemen Infra alle aspecten van de wegenbouw beheersen. Daarbij focussen we heel hard op innovatie, met circulariteit als belangrijk uitgangspunt.”

En wat moeten we over jou weten?
“Ik ben Alexander Laquiere, actief bij Willemen Groep als directeur Innovatie en Digitalisatie. Twee pijlers die binnen onze bouwgroep heel veel aandacht krijgen. Bij innovatie gaat het bijvoorbeeld over het circulaire bouwverhaal: hoe kunnen we innoveren door in te zetten op hergebruik van bouwmaterialen, door veranderingsgericht te bouwen en door de levensduur van materialen en gebouwen te verlengen.”

Die visie zetten jullie al langer op de voorgrond, nietwaar?
“Onze CEO Tom en zijn vader Johan Willemen, voorzitter van de groep, dragen al ettelijke jaren de visie uit dat we voor 100% duurzame projecten moeten gaan, zowel in de bouw als wegenbouw. Door in te tekenen op de Green Deal circulair bouwen hebben we die visie nog kracht bijgezet.”

Hoe vertaalt die visie zich naar de praktijk?
“Momenteel hebben we een tweetal betonmengsels die op basis van 30 procent gerecycleerde granulaten wordt gemaakt. Daar hebben we vorig jaar zo’n 41.000 m3 van gebruikt. Jaarlijks krijgen we ook heel wat puin, 174.000 ton vorig jaar, dat we verwerken in de wegenbouw. Het is evident dat we daarbij voorrang geven aan eigen gecreëerd bouwafval. Als we bij projecten zelf instaan voor de afbraak, zal zo veel mogelijk puin ook ter plaatse verwerkt worden. Verder zijn in een project samen met onze partner Knauf in staat om op 5 dagen tijd een woning volledig te isoleren en kunnen we het energiegebruik van een woning dus snel verlagen.“

Kan je een concreet voorbeeld geven van productinnovaties waar jullie op in zetten?
“Zeker. Samen met Universiteit Antwerpen en OCW onderzoeken we REjuveBIT: de mogelijkheid om asfalt te verrijken met verjongingsmiddelen. En het bekendste product van onze inspanningen op het vlak van duurzaamheid en innovatie is misschien wel Drainphalt®. Het gaat om waterdoorlatend asfalt dat het regenwater buffert, zodat het lokaal en geleidelijk aan kan doorsijpelen in de bodem . Ook buiten de bedrijfsmuren besteden we aandacht aan innovatie en geloven we sterk in participatie in of samenwerking met start-ups, zoals werfwater.be dat opgepompt werfwater aanbiedt aan omwonenden. We staan altijd open voor bedrijven die met een frisse en duurzame kijk de bouwsector willen bestormen.”Willemen Groep

We creëren vandaag al Urban Mines voor morgen.

Zullen we snel naar een 100% circulaire bouwsector evolueren?
“Dat is moeilijk te voorspellen, al zou ook de overheid een helpende hand kunnen bieden. In Nederland bijvoorbeeld moeten bouwbedrijven een 3.1-certificaat kunnen voorleggen. Dat certificaat geeft aan dat hun betonmaterialen aan bepaalde voorwaarden voldoet en levert voordelen bij aanbestedingen op. Je zou kunnen streven naar een soortgelijke werking in België, zodat je als bedrijf wel moet verduurzamen om concurrentieel te blijven. Maar tegelijkertijd gaat het  om significante investeringen. Grote aannemers hebben dan net iets meer middelen en kunnen een beroep doen op bijvoorbeeld een dienst innovatie om stappen voorwaarts te zetten. Voor kleine aannemers is het vaak wachten op initiatieven van de Confederatie Bouw, die haar expertise ter beschikking stelt van al haar leden.”

Hoe staan jullie ten opzichte van Urban Mining, waarbij materialen uit projecten die worden afgebroken, toch een tweede leven krijgen?
“Zoals het woord het zegt, zien wij dat effectief als een goudmijn aan materialen. Iets wat in onze visie al doordrongen is, maar we trekken het zelfs nog verder door. Zo creëren we vandaag al Urban Mines voor morgen. Ik denk bijvoorbeeld aan de Maritieme Campus Antwerpen. Het gebouw van 30.000 m² zal er tegen 2023 komen en van bij de start wordt al rekening gehouden met hoe het ooit optimaal afgebroken en gerecycleerd kan worden. Meer en meer projecten zouden op die visie moeten steunen om de toekomst van duurzame afbraak te faciliteren.”

Welke drie woorden poppen er automatisch op bij jullie duurzaam bouwverhaal?
“Recyclage. Dat zie ik als de sleutel in een circulair bouwverhaal. As a service. Heel veel zaken zullen ook in de bouwsector evolueren naar een duurzame dienstverlening. En DBFMO, ofwel design, build, finance, maintain en operate: langdurige, allesomvattende publiek-private samenwerkingsverbanden. Want wanneer je als aannemer de totaliteit van een bouwproject kan verzorgen, wordt je gedwongen  er op een andere manier naar te kijken. Niet alleen hoe je het bouwt, maar ook hoe je het onderhoudt en daar is automatisch een duurzame reflex aan gekoppeld.”

Nog een slotwoordje van advies?
“De beste tip die ik kan meegeven, is om te beginnen hoe wij ermee gestart zijn. Met kleine projecten. Identificeer de mogelijkheden binnen de organisatie, babbel er kort over en ga snel aan de slag. Heb je bijvoorbeeld een productiemachine waar je bij wijze van spreken je hand niet kan opleggen omwille van de warmte? Tracht daar dan iets mee te doen. Alle steentjes dragen bij.”

 

En dankzij Willemen Groep staan we weer een stap dichter bij een circulair Mechelen. Meer info over Willemen Groep vind je op www.willemen.be.

Zit je zelf met vragen? Ben je op zoek naar informatie of inspiratie? Of ambieer je ook je eerste circulaire stappen te zetten? Laat het ons weten via circulaireeconomie@mechelen.be.

 

Foto's © Sara Verdikt/ Stad Mechelen