Zetelfabriek Cammers
Mechelen is historisch gezien een echte meubelstad. Heel wat meubelbedrijven zijn echter al weggeconcurreerd door goedkope massaproductie, vaak uit het buitenland. Zetelfabriek Cammers niet. Al 85 jaar is dit bedrijf aan de rand van de Mechelse binnenstad een vaste waarde in de meubelindustrie. En daar heeft hun circulaire strategie iets mee te maken. Bij Cammers kun je oude meubels namelijk laten herstofferen tot moderne, unieke stukken.

Kwaliteit als duurzame oplossing

“Onze troef zit in kwaliteit en duurzaamheid”, zegt zaakvoerder Jan Cammers die samen met zijn zijn vrouw Mieke Comeyne de zaak runt. “Terwijl andere zetels met minder kwalitatief leer en geperst hout gemaakt worden, gebruiken wij massief hout en een duurzame afwerking. Daardoor gaan onze zetels 20 tot zelfs 30 jaar mee. Je hoeft dus veel minder snel een zetel aan te kopen. Zo verkleinen we de afvalberg aanzienlijk. Al onze meubels worden trouwens volledig in België ontworpen en gemaakt. We garanderen dus een korte keten tussen productie en consument.”

Zetelfabriek Cammers

Stofferen

Kwaliteitsvolle salons is niet het enige wat van Zetelfabriek Cammers een duurzaam bedrijf maakt. Je kan er ook terecht met je versleten zetels, stoelen of ander meubilair. “We herstellen en herstofferen ook oude meubels. Zo kan je ze bijvoorbeeld voorzien van het nieuwste trendy stofje, of gewoon naar hun originele staat terugbrengen. We stofferen bijna alles, van zetels tot zitbanken en stoelen. We zien zelfs de occasionele oldtimer passeren”, zegt Jan. “Onlangs kregen we de oude zitbanken van het Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Dat zijn erg speciale en mooie banken, met houten detailwerk en een rood zitvlak. Aan ons om ze terug te brengen tot hun originele staat, een hele opdracht!”

“We herstellen en herstofferen ook oude meubels. Zo kan je ze bijvoorbeeld voorzien van het nieuwste trendy stofje, of gewoon naar hun originele staat terugbrengen."

Maatwerk

Daarnaast werkt Cammers ook met projectbouwers zoals Willemen en vind je hun stoffeerwerk op kantoormeubilair van Bulo. “Of het nu bij het stofferen of in onze salons is, we kunnen alles op maat van de klant aanbieden. In een industrie vol massaproductie is dat waar we écht het verschil maken”, zegt Jan. “Mensen zijn gecharmeerd door maatwerk.”

Futureproof

Jan wil zijn zaak ook klaarmaken voor de toekomst. “Bedrijven als de onze zijn er niet meer, terwijl er altijd gestoffeerd zal moeten worden, of het nu voor particulieren of bedrijven is. Nu is het aan ons om te blijven investeren in nieuwe technologieën en materialen. Daarnaast passen we jaarlijks ons gamma salons aan, zodat we steeds stijlvol en actueel blijven”, zegt Jan.

 

En dankzij Zetelfabriek Cammers staan we weer een stap dichter bij een circulair Mechelen. Meer info over Zetelfabriek Cammers vind je op www.cammers.be.


Zit je zelf met vragen? Ben je op zoek naar informatie of inspiratie? Of ambieer je ook je eerste circulaire stappen te zetten? Laat het ons weten via circulaireeconomie@mechelen.be.

Bron: nieuwsbrief Oh! Mechelen

 

Foto's © Gilles Bodson / Stad Mechelen