Wanneer er in je buurt veel zwerfkatten lopen, kan je dit melden aan vzw Dierenbescherming Mechelen. De stad werkt met hen samen om de problematiek aan te pakken.

Vrijwilligers vangen de katten. Een dierenarts steriliseert ze en daarna worden de katten teruggezet op de plaats waar ze gevangen werden. Op deze manier voorkomen we dat zwerfkatten zich voortplanten en het probleem zich uitbreidt.

Wat kan je doen om de zwerfkattenpopulatie beperkt te houden?

Zwerfkatten kunnen voor hinder en overlast zorgen. Daarom is het belangrijk om de zwerfkattenpopulatie te controleren .

Het stadsbestuur kiest ervoor om het zwerfkattenprobleem aan te pakken op een diervriendelijke maar effectieve manier. Een zwerfkat jongt doorgaans twee tot drie maal per jaar. Om de populatie beheersbaar te maken worden de zwerfkatten gevangen, gesteriliseerd en teruggeplaatst.  De stad doet hiervoor een beroep op de vzw Dierenbescherming Mechelen.

Het is niet de bedoeling om katten te laten verdwijnen, wel om een gezonde en beperkte kattenpopulatie te verkrijgen. De vzw Dierenbescherming Mechelen werkt hiervoor samen met lokale dierenartsen.

Identificatie en registratie

Sinds 1 november 2017 moeten de volgende katten geïdentificeerd zijn (met chip) en worden geregistreerd in de centrale databank CatID:

  • alle katten geboren na 8 augustus 2017 en dit voor de leeftijd van 12 weken
  • katten voor ze weggegeven of verkocht worden
  • katten uit het buitenland, als ze langer dan 6 maanden in België gaan verblijven.

Katten die in een andere databank geregistreerd staan én niet onder bovenstaande verplichtingen vallen, moeten niet opnieuw in CatID geregistreerd worden.

De identifcatie en registratie gebeurt door de dierenarts. Wijzigingen van de gegevens kan je zelf doorgeven via online.catid.be.  Een handleiding, instructiefilmpjes en ook je dierenarts kunnen je hierbij helpen.

Castratie en sterilisatie

Elke kat geboren na 31 maart 2018 moet verplicht gecastreerd of gesteriliseerd zijn ten laatste op 5 maanden ouderdom of bij verkoop of weggeven.

Dit geldt niet als de kat wordt verkocht aan een erkende kattenkweker of wordt geëxporteerd.

Katten geboren tussen 31 augustus 2014 en 1 april 2018 moeten ten laatste op 1 januari 2020 gesteriliseerd zijn.

Katten geboren voor 31 augustus 2014 moeten gesteriliseerd worden als ze verkocht of weggegeven worden tenzij aan erkende kattenkwekers.

Als jouw kat uit het buitenland komt en nog niet gesteriliseerd of gecastreerd is, dan moet dit gebeuren voor de kat 5 maanden oud is, of als de kat al ouder is dan 5 maand binnen de 30 dagen na aankomst.