Gepubliceerd op:
7
september
2016

Dit schooljaar gaan heel wat Mechelse basisscholen aan de slag met KiVa, een antipestprogramma dat komt overgewaaid uit Finland. Om samen het startschot te geven, was er woensdagochtend een grote muzikale KiVa kick-off met bijhorend antipestlied.

Dit schooljaar gaan heel wat Mechelse basisscholen aan de slag met het antipestprogramma KiVa. Om samen het startschot te geven, was er woensdagochtend een grote muzikale KiVa kick-off met bijhorend antipestlied.  3600 kinderen uit heel wat lagere scholen zongen uit volle borst mee.

Wat is KiVa?

KiVa wordt stilaan een gekend begrip in Mechelen. Het Finse antipestprogramma onderscheidt zich door haar integrale en schoolbrede benadering en streeft daarmee een duurzaam effect na. Dat doet het door leerlingen, leerkrachten én ouders te betrekken. 

In andere landen werden al straffe resultaten geboekt met het KiVa-programma. Er is zowel een direct effect (minder pesterijen), als een indirect effect (minder angst, positiever zelfbeeld, meer zin in school, betere schoolresultaten). Daarom zegt Mechelen resoluut nee tegen pesten.

 

Al 23 KiVa scholen

De stad Mechelen gaat al jaren de strijd aan tegen pesten op school. Via een scheurkalender, allerlei workshops en theatervoorstellingen voor scholen werk de stad aan bewustwording rond de problematiek. Via KiVa krijgt deze inzet een structureel karakter.

In Mechelen hebben 14 kernteams vorig schooljaar een KiVa-opleiding gevolgd van 2,5 dagen. Zij staan dit schooljaar in voor de implementatie om tot een schoolbrede werking te komen. Nog eens zes scholen en één buitenschoolse opvang volgen in het najaar de opleiding. Samen met de drie pilootscholen die al een stapje verder staan, hebben we binnenkort 23 KiVa-scholen in Mechelen. 


Samen sterk

Een van de belangrijkste uitgangspunten van het KiVa-antipestprogramma is dat pesten een groepsproces is. Het beïnvloeden van de groep als geheel is dus essentieel voor het effectief tegengaan van pesten. Een gezamenlijk startmoment stimuleert de bewustwording van de rol die de hele groep kan aannemen. Dit kan symbool staan voor hoe ze als klas een team kunnen vormen. “Als stadsbestuur vinden we zo’n aanpak van pesten, dat jarenlang fysieke en psychische gevolgen kan hebben voor de slachtoffers, heel belangrijk”, zegt schepen van Onderwijs Marc Hendrickx. “Dankzij de kick-off zullen leerlingen het gevoel krijgen dat niet enkel hun school ‘nee’ zegt tegen pesten, maar heel veel scholen dit doen. Deze ervaring zorgt voor een onvergetelijk moment.”

Er werd een KiVa-lied gecomponeerd door jOris Casteels. “Ik werk regelmatig samen met basisschool Coloma en daar groeide het idee om een liedje te componeren. De stad heeft dit liedje opgepikt en zal het aan alle KiVa-scholen aanbieden. De opname deed ik samen met Warremma. Dat zijn Warre (°2004) en Emma (°2000) Verlinden, broer en zus. Ze treden o.a. op als Mechels cabaretduo en gaan ook in Mechelen naar school”, aldus jOris Casteels.


Oefen het antipestlied op Soundcloud

Vragen?

Vragen of meer informatie? Neem contact op met Eleen Naessens
van de afdeling Preventie en Veiligheid:
Eeleen.naessens@mechelen.be | T 015 29 83 73

Internationale KiVa website: www.kivaprogram.net