De echte koekoeksbloem, het moerasvergeet-mij-nietje en een heleboel andere, boeiende bloemen en planten. De watersnip, bosrietzanger, kleine karakiet, occasioneel zelfs de bruine kiekendief  en een hele resem andere weide- of watervogels. Je vindt ze allemaal in Den Battelaer, een oud overstromingsgebied tussen de Zenne en het kanaal Leuven-Dijle, ten westen van wijk Battel.

Natuurpunt beheert het natuurgebied voor Stad Mechelen en richt het zo in dat de natuur verder kan evolueren. Sinds september 2023 wordt ook het beheer van het aangrenzende Thiebroekbos door de stad toevertrouwd aan Natuurpunt.

Zo is Den Battelaer nu een natuurgebied van 75 ha aaneengesloten hoogwaardige natuur. Het gebied vormt een belangrijk onderdeel van de groene gordel rond Mechelen, die momenteel volop wordt gerealiseerd


Den Battelaer

Wandelen en fietsen

De dijken rond Den Battelaer vormen het perfecte pad voor een wandeling rond het natuurgebied (5,4 km). Ook met de fiets kun je Den Battelaer verkennen (35 of 49 km).

Ga zeker eens langs op het ‘Geluksplekje’ aan knooppunt 86 en geniet er van het uitzicht op de natte natuur tussen de Zenne en de Leuvense vaart.

Download de brochure Rondje Mechelen - Den Battelaer


Toegankelijkheid

  • De wandeling is toegankelijk voor kinderwagens.
  • Honden zijn welkom als ze aan de leiband wandelen.


Ingang

Gentsesteenweg 70

2800 Mechelen

(500 meter voor de Zennebrug, als je vanuit Mechelen komt)


Contact

Bezoekerscentrum Mechels Rivierengebied
Muizenhoekstraat 7
Muizen
bc.mechelsrivierengebied@natuurpunt.be
015 43 61 09

Meer info