Op de grens van Mechelen en Sint-Katelijne-Waver, tussen de R6 en de spoorlijn Mechelen-Antwerpen, ligt natuurgebied Kauwendaal. Door de afgelopen jaren de stukjes natuur met elkaar te verbinden is dit jonge natuurgebied van Natuurpunt uitgegroeid tot een stevig stuk natuur van meer dan 30 hectare aan de noordrand van de stad.

Kauwendaal omvat zowel oude, natuurlijke bossen, voormalige populierenbossen als recente gemengde bosaanplantingen. De Otterbeek is de blauwe ader die door het gebied loopt. Ondanks haar naam is de Otterbeek sinds enkele jaren het leefgebied van een bezige beverfamilie. De beverdammen op de beek houden het water op en zorgen zo voor een welgekomen vernatting van de bossen in Kauwendaal.

Kauwendael

Wandelen

Er loopt een wandelroute doorheen het gebied. De wandeling start aan de Liersesteenweg naast bushalte Grootveld, ter hoogte van huisnummer 448. Je kan eveneens starten in de Duivenstraat, vlak voor de spoorwegbrug.

Vanuit het nabijgelegen domein Tivoli vertrekt ook het Vrouwvlietpad, een wandellus van 6 km dat die je ook door Kauwendaal voert.

In de wintermaanden zijn stevige wandelschoenen of laarzen aanbevolen.

Toegankelijkheid

Je kan op de paden wandelen. Honden zijn aangelijnd welkom.

Bepaalde stukken van het bos zijn ook toegankelijk voor mountainbikers. Gelieve hiervoor de borden aan de ingang van de Duivenstraat en de Liersesteenweg te consulteren.

Een stuk van het bos aan de Duivenstraat is eveneens een speelbos. Kinderen en jeugdbewegingen zijn hier welkom om te spelen, te ravotten en kampen te bouwen.

Dieren en planten

De bever laat duidelijke sporen na in heel het gebied: dammen en afgeknaagde bomen verraden zijn aanwezigheid. Wie in de vroegte of schemering langskomt kan in de bosrand zeker ook een groepje reetjes spotten.

Insectenliefhebbers kunnen in Kauwendaal op zoek naar de zeldzame Knautiabij, sluipwesp en vermiljoenkever. Vogelliefhebbers kunnen met wat geluk dan weer een zilverreiger, ijsvogel, bonte vliegenvanger of havik spotten.

Ingang stadsbos Kauwendaal

Het natuurgebied kan je binnen via twee toegangen: 

  • Liersesteenweg naast bushalte Grootveld, ter hoogte van huisnummer 448.
  • Duivenstraat, vlak voor de spoorwegbrug., ter hoogte van huisnummer 77.

Contact

Bezoekerscentrum Mechels Rivierengebied

Meer info