Een paradijs voor watervogels én voor wandelaars. Zo kan je het Mechels Broek omschrijven. Het moeras behoorde vroeger tot het natuurlijke overstromingsgebied van de Dijle en is met zijn 100 hectare aan natte graslanden nog altijd een vaak gekozen rust- en eetplaats voor watervogels. In de lente spot je er vanuit de kijkhutten blauwborsten, rietzangers of zomertalingen, in het najaar vind je er visarenden en kiekendieven. Ook in de winter lijkt het Mechels Broek wel een internationale luchthaven voor vogels.

Het moerasgebied is bovendien een ideale leefplaats voor groene kikkers, alpenwatersalamanders en kleine watersalamanders. De gallowayrunderen die er grazen, helpen op hun beurt aan het behouden van de openheid van het gebied.

Mechels Broek

Wandelen

Het uitgestrekte weidelandschap met knotwilgenrijen en houtkanten leent zich uitstekend voor langere tochten, of korte wandelingen met kinderen. Aan de balie van het bezoekerscentrum kan je bijvoorbeeld een ‘broekzakje’ uitlenen voor een leuke doewandeling met kinderen van vijf tot elf jaar. Ook verschillende andere wandelingen starten aan het bezoekerscentrum.

Toegankelijkheid

  • Wandelschoenen zijn aangewezen in droge periodes, laarzen zijn nodig in natte periodes.
  • Honden zijn welkom als ze aan de leiband wandelen. Enkel op de paadjes naar de kijktoren zijn ze niet toegelaten.
  • Wandelen met kinderwagens met grote wielen kan in droge periodes, maar ze moeten wel over koeienpoortjes worden getild.
  • Kom te voet, met de fiets of het openbaar vervoer. Kom je van verder en lukt met de bus of trein niet? Parkeer je auto op de ruime parking van De Nekker. Gratis, veel plaats en vlakbij het wandelgebied. Meer informatie over parkeren

Contact

Bezoekerscentrum Mechels Rivierengebied
Muizenhoekstraat 7
Muizen

Meer info