Laat je niet misleiden door de naam van het Zennegat. In dit natuurgebied komen naast de Zenne ook de Dijle en het Kanaal Leuven-Dijle samen. Om daarna samen met de Nete uit te monden in de Rupel. Het maakt van het Zennegat een schilderachtige plek, en een aangenaam leefgebied voor vissen en vogels.

Het jonge natuurgebied leeft immers op het ritme van het getij. Dagelijks stroomt er een beetje water het Zennegat in en uit, waardoor er zeldzame slikken en schorren ontstaan. Die vormen een fijne thuis voor onder meer de bonte strandloper, de kleine karekiet, de grote zilverreiger en de torenvalk. Een aanrader voor vogelspotters dus.

Zennegat

Wandelen en fietsen

Ook voor wandelaars en fietsers heeft dit unieke getijdenlandschap heel wat te bieden. Vanop de dijken en autovrije jaagpaden langs de Zenne, de Dijle en het Kanaal Leuven-Dijle heb je bijvoorbeeld een prachtig uitzicht op het Rivierenland. Neem ook zeker een kijkje aan de grote sluis, waar het Dijlewater het gebied in en uit stroomt. Een heus waterspektakel!

Natuurpunt organiseert daarnaast regelmatig geleide wandelingen, waarin het Zennegat nog meer van zijn geheimen prijsgeeft.

Ontdek alvast de Zennegatwandeling van Visit Mechelen

Ingang

Zennegatvaart
2800 Mechelen

Contact

Meer info