Mechels oorlogsleedTijdens de Duitse inval in mei 1940 komen de Mechelaars er grotendeels met de schrik van af. Maar in de lente van 1944 wordt Mechelen het doelwit van geallieerde bombardementen.

Als voorbereiding op de landing in Normandië besluiten de geallieerden om strategische spoorweginstallaties in België en Noord-Frankrijk te bombarderen. Mechelen is een van de 33 doelwitten. In Muizen, een deelgemeente van Mechelen, ligt namelijk een belangrijk rangeerstation en in de Centrale Werkplaatsen van de Belgische Spoorwegen (het Arsenaal) worden Duitse treinen hersteld. 

Na de bevrijding wordt Mechelen nog eens onder vuur genomen, ditmaal door Duitse V-bommen. 

In totaal komen bijna 400 mensen om tijdens de bombardementen. 

Concept en tekst: Geheugen Collectief 

 

B-26-bommenwerpers boven Mechelen

De geallieerde bombardementen moeten Duits materiaal onbruikbaar maken en Duitse troepenverplaatsingen tijdens de geallieerde invasie vertragen. Op deze foto zien we B-26-bommenwerpers boven Mechelen. (Collectie Ivan Emmerechts)


 De spoorweginstallaties van het Arsenaal en het rangeerstation in Muizen  De spoorweginstallaties van het Arsenaal en het rangeerstation in Muizen zijn belangrijke doelwitten. (Stadsarchief Mechelen, verzameling Berlemont)