Kijkdoos 4: bombardement1 mei 1944: een nachtelijk bombardement

In de nacht van 1 op 2 mei 1944 is Mechelen opnieuw het doelwit van geallieerde bombardementen. Britse bommenwerpers viseren het rangeerstation van Muizen. De navigatie verloopt slecht, de bommen komen op het zuiden van de stad terecht en vernielen hele wijken. De verliezen zijn nog groter dan op 19 april: 171 doden en 123 gewonden.
Dagenlang blijven gas en elektriciteit, telefoon en telegraaf afgesloten, post wordt niet bedeeld, riolering is onbruikbaar en belangrijke wegen zijn vernield.

Het leed duurt voort. Ook op 6, 7, 11 en 25 mei en op 19 juli 1944 wordt Mechelen gebombardeerd. Gelukkig telkens met minder schade en slachtoffers.

Kijkdoos ‘Een nacht in mei’

Tijdens het bombardement van 1 mei vielen in de hele Mechelse binnenstad bommen. De getroffen gebouwen zijn gemarkeerd in rood. 

Schuilkelder brouwerij LamotLuchtalarm en slapen in schuilkelders behoren tot het dagelijks leven van de Mechelaars in de lente van 1944. (Stadsarchief Mechelen, Verzameling Berlemont)


Schuilkelder brouwerij LamotOnder brouwerij Lamot bevindt zich een van de vele Mechelse schuilkelders. (Stadsarchief Mechelen, Verzameling Berlemont)


lijkkisten op weg naar het kerkhofDe geallieerde bombardementen tussen april en juli 1944 maken 342 dodelijke slachtoffers. Op deze foto zijn de lijkkisten van enkele van hen op weg naar de begraafplaats. (Stadsarchief Mechelen, Verzameling Berlemont) 


HamerstraatSchade in de Hamerstraat na het bombardement van 19 april. De geallieerde bombardementen beschadigen of vernielen bijna 6000 huizen in Mechelen (Stadsarchief Mechelen, Verzameling Berlemont)