10 mei 1940: er met de schrik van af
Wanneer het Duitse leger op 10 mei 1940 België binnenvalt, zorgt dat voor paniek bij de Belgische bevolking. Met de Eerste Wereldoorlog nog vers in het geheugen, vluchten velen van huis weg. Ook in Mechelen zoeken inwoners al hun bezittingen bij elkaar en verlaten de stad.
Nochtans wordt er weinig gevochten in de Dijlestad. In de nacht van 10 op 11 mei werpen Duitse vliegtuigen enkele brandbommen af, maar die maken geen slachtoffers. Wanneer de Duitsers op 17 mei Mechelen binnentrekken gebeurt dat ook met weinig bloedvergieten. Eén Duitse soldaat wordt neergeschoten. De vluchtelingen keren dan ook algauw terug.
Op 17 mei ondertekent de burgemeester de overgave van de stad.
Kijkdoos: 'vluchten kan niet meer'
De bruine lijnen in de kijkdoos geven de routes aan waarlangs de Duitsers de stad binnentrokken. Ze vielen de stad van twee kanten aan; vanuit het noordoosten over de Dijle en vanuit het zuidoosten langs het kanaal Leuven-Dijle.
De Duitse troepen trokken via de Nekkerspoelstraat, over de Grote Markt, naar de Brusselse Poort en zo verder naar de Hombeeksesteenweg. (Collectie Peter Taghon)
Met deze handgeschreven verklaring bevestigt burgemeester Dessain dat Mechelen onder Duitse bezetting is. (Stadsarchief Mechelen)
De Gazet van Antwerpen bericht op 12 mei 1940 over de aanvallen van Duitse vliegtuigen op verschillende steden, waaronder Mechelen