Wat is een BIN?

Een Buurtinformatienetwerk of BIN is een samenwerkingsverband tussen inwoners en lokale politie binnen een bepaalde buurt. Het initiatief om een BIN op te richten komt vanuit de buurtbewoners. De lokale politie en de stad Mechelen steunt hen hierin.

Wat wil een BIN bereiken?

  • Algemene veiligheidsgevoel verhogen
  • Sociale controle bevorderen
  • Belang van preventie verspreiden
  • Criminaliteit verminderen

Hoe werkt een BIN?

Een BIN bestaat uit een permanente informatie-uitwisseling tussen inwoners van de buurt en de politie. Wanneer mensen iets verdacht opmerken in hun buurt, geven ze dit door aan de politie. De politie analyseert de informatie en verwittigt indien nodig alle BIN-leden.

Welke BINs bestaan er al?

In Mechelen zijn er momenteel drie BIN's opgericht door bewoners, namelijk BIN Stuivenberg, Bin Oud-Oefenplein en BIN Battel.

Mechelen heeft ook drie BIN's gericht op de handelaars. BIN-Z is er voor de handelaars in het centrum van de stad, BIN-Z-Noord bestaat voor de handelaars van industriezone Mechelen- Noord en BIN-Z-Zuid voor de ondernemers van industriezone Mechelen- Zuid. Deze BIN's verspreiden onder meer meldingen over winkeldiefstal, gauwdiefstal en verdachte personen.

Wil je ook een BIN in je buurt?

Neem het initiatief in handen en start met je buurt een BIN op! Stad Mechelen biedt hierbij de nodige ondersteuning.

Meer informatie over de BIN vind je op de website van de lokale politie. Indien je met vragen zit of interesse hebt om zelf een BIN op te starten (of om aan te sluiten bij een bestaand netwerk) dan kan je steeds contact opnemen met preventie_en_veiligheid@mechelen.be

Getuigenissen

"BIN Stuivenberg heeft als doel de veiligheid in de buurt verhogen. De pakkans van inbrekers of verdachte figuren wordt hierdoor sterk verhoogd. Maar ook door het verspreiden kan preventietips aan de BIN-leden kunnen inbraken voorkomen worden. Sinds de oprichting van het BIN Stuivenberg, is het aantal inbraken in onze buurt sterk gedaald.”  

Van Elslander Luc ,Coördinator Bin Stuivenberg

"100% veiligheid bestaat niet. Maar dankzij een organisatie als BIN kan de politie de pakkans van dieven en bendes verhogen. Het blijkt een succes!”

Van Elslander Luc ,Coördinator Bin Stuivenberg