‘Fit & Proef op school’ werd als pilootproject in het kader van ‘Gezonde school’ in het Scheppersinstituut uitgetest. Het was een samenwerkingsinitiatief tussen Stad Mechelen als Gezonde stad met Buurtsport en het Team Welzijn en Gezondheid, het project ‘Gezond scoort’ van Mechelse Hattrick vzw (KV Koninklijke Voetbalclub Mechelen).

Het project stimuleert leerlingen uit het 4de, 5de en 6de leerjaar op een heel interactieve manier veel te bewegen en gezond te eten. Het project bevat twee belangrijke onderdelen. Een fit-o-metertest en een beweeg- en voedingsdagboek.

Fit-o-meter

Op drie momenten tijdens het schooljaar kan de test van de proef & fitometer ingepland worden: in het begin, in het midden en op het einde van het schooljaar. De test bestaat uit twee onderdelen:

  1. De fit-o-metertest bestaat uit twaalf sportieve uitdagingen. Het materiaal bestaat onder meer uit pittenzakjes, hordes, softballen en een verspringmat. Het materiaal is praktisch en compact en past in een bolderkar. Dit parcours kan opgesteld worden op de speelplaats of in de turnzaal volgens een instructieblad.

  2. In het smaakspel leren de kinderen al proevend zuur, zoet, bitter als smaken te onderscheiden.

Beweeg- en voedingsdagboek

Een andere belangrijke In een beweeg- en voedingsdagboek antwoorden de kinderen na de test op verschillende vragen. Wat at je als ontbijt/ lunch/ tussendoortje/ avondmaal? Hoeveel glazen water dronk je? Hoe kwam je naar school? Welke sport(en)/bewegingstussendoortje deed je? Op die manier volgen kinderen zelf hun vorderingen in hun eetgewoonten en conditie op en zetten we in op het bewust worden van het eigen handelen.

Ontleen de fit-o-meter gratis voor jouw school

Heb je interesse om de ‘Proef & Fit-o-meter’ te ontlenen volgend schooljaar? Laat hier je gegevens achter en we nemen binnenkort contact op. Wees er snel bij, zo je maak kans op een papieren versie van het gezondheidsboekje ‘Lekker Sportief’ voor jouw leerlingen. De digitale versie van dit boekje kan je downloaden op deze pagina.

Proef & Fit-o-meter draaiboek

Hoe jouw school de Proef & Fit-o-meter kan inpassen in een bewust gezondheidsbeleid en zo kan inzetten op een gezonde levensstijl, een gezond voedingspatroon en voldoende lichaamsbeweging, lees je in het draaiboek.