Waardecreatie via kampeermateriaal

Het einde van een festival betekent ook vaak het einde van het korte leven van heel wat tenten of ander kampeergerief. Of het nu op de camping van Tomorrowland of een meer kleinschalig festival is, achtergelaten spullen vind je in meer of mindere mate overal. Camp2Camp geeft deze tenten een tweede leven én zorgt ervoor dat ze in gebruik kunnen blijven op langere termijn.

“Er wordt heel wat materiaal achtergelaten op festivalcampings. In 2016 hebben we voor het eerst materiaal ingezameld. Dat is toen verkocht in de kringloopwinkel, maar dat is geen volledig duurzame oplossing”, legt Kris Bauwelinck van Camp2Camp uit. “Om ervoor te zorgen dat mensen niet telkens opnieuw materiaal low cost kopen en achterlaten, moet je de kringloop sluiten. Dat doen we door tenten te verhuren op de campings.”

Doordrongen van circulair gedachtegoed

Wat begon als een initiatief om te vermijden dat festivalcampings ieder jaar opnieuw veranderen in een tentenkerkhof, werd al snel uitgebreid. “Sommige achtergelaten materialen waren in zo’n slechte staat dat we ze niet konden inzamelen en hergebruiken”, zegt Kris. “En als er geen goede oplossing voorhanden is, dan moet je er één maken.”

Om ervoor te zorgen dat mensen niet telkens opnieuw materiaal low cost kopen en achterlaten, moet je de kringloop sluiten.

Zo begon Camp2Camp in 2018 met het recycleren van kampeergerief dat niet verhuurd kon worden. Dat hiervoor veel creatieve mogelijkheden zijn, bewijzen de diverse creaties die partners van Camp2Camp tot nu toe maakten: van picknickdekens over regenkledij tot muziekinstrumenten. Zo krijgen kapot tentzeil, kapotte slaapzakken en losse tentstokken een tweede leven.

“Er zijn ook vrijwilligers die niet enkel kampeermateriaal inzamelen, maar echt alles wat ze vinden op de camping meenemen. Met heel veel bier als resultaat”, gaat Kris verder. “We wisten niet wat we hiermee konden doen, want we wilden dit niet zomaar geven aan jeugdbewegingen of de jongeren die in het project tewerkgesteld worden.

Een vrijwilliger ging ermee aan de slag en maakte er nieuwe drank van, door de alcohol eruit te halen en in vaten te bewaren met kruiden. Het is een limited edition product, dat we willen verkopen als een soort compensatie van de festivalzomer die iedereen de afgelopen jaren moest missen.

Sociale missie

De core doelstelling van Camp2Camp is sociaal: opleiding en oriëntatie van jongeren zonder opleiding of werk, of die in een deeltijds onderwijstraject geen werkplek vinden die past bij hun opleiding. “We werken met jongeren die hun weg moeilijk vinden in het actieve leven, die vastzitten. Veel van hen hebben passies en talenten waar ze zich zelf niet bewust van zijn. Die ontdekken we samen”, zegt Kris. 

Sinds Camp2camp in 2016 begon met het verzamelen van achtergelaten kampeergerief op Tomorrowland, heeft de organisatie een hele weg afgelegd. Er werd een netwerk van vrijwilligers en partners uitgebouwd en tenten worden ook verhuurd aan non-profit organisaties en gezinnen.

We werken met jongeren die hun weg moeilijk vinden in het actieve leven, die vastzitten. Veel van hen hebben passies en talenten waar ze zich zelf niet bewust van zijn. Die ontdekken we samen.

Beloftevolle zomer

  • Na twee zomers getekend door Covid zijn er eindelijk weer goede vooruitzichten.
  • Er staan alvast 3 festivalweekends van Tomorrowland op het programma, waar we een volledige kampeerzone zullen opzetten met onze tentjes.
  • Dat alleen is al goed voor een kleine 4500 festivalbezoekers die met C2C zullen kamperen.
  • Daarnaast zullen we nog kampeermaterialen verhuren aan bezoekers die op de gewone kampeerzones logeren.
  • Dit biedt veel werk- en leerkansen voor jongeren.
  • De bedoeling is dat we minder als voordien alles met onze eigen ploeg doen, maar dat de jongeren die meewerken met Camp2Camp ook kansen bieden in de andere teams die op DreamVille (de kampeerterreinen van TML) het terrein actief zijn.

Opnieuw spullen inzamelen

  • In het beste geval blijven er natuurlijk weinig spullen achter, maar we zullen wel weer paraat staan – 3 weekends na elkaar – om spullen in te zamelen.
  • Zoals elk jaar zullen er spullen bij zitten die moeilijk door ons te verhuren zijn, omdat ze sterk verschillen van elkaar. Van andere materialen hebben we er dan weer meer dan we ooit verhuurd krijgen.
  • Uit onze overstock van voorgaande jaren hebben we recent bijvoorbeeld al heel wat luchtmatrassen gedoneerd aan Oekraïense vluchtelingen.
  • We verzekeren dit jaar opnieuw dat niet verhuurbare of te veel aan materialen zal geschonken worden aan sociale doelen, waaronder vluchtelingen.

Foto's: © Camp2Camp