Gepubliceerd op:
2
april
2021

In de Oude Stadsfeestzaal zijn de renovatiewerken naar de stadsbioscoop Lumière Mechelen volop aan de gang. Om in het najaar de deuren te kunnen openen.

Met veel respect voor de historische context van het gebouw sloegen Stad Mechelen en Lumière de handen in elkaar om dit prachtig erfgoed om te vormen tot een plek waar de Mechelaar zich helemaal kan thuisvoelen: een stadsbioscoop met drie zalen en een horecagedeelte.
De nieuwe stadsbioscoop belooft een culturele ontmoetingsplaats te worden voor de Mechelaar. In het najaar van 2021 zal Cinema Lumière Mechelen de deuren openen.

Drie filmzalen

Na de eerste aanpassings-en afbraakwerken, volgde de opbouw van de drie filmzalen en technische ruimte uit beton en silicaatsteen. De drie gestapelde filmzalen worden verbonden met het interieur van de stadsfeestzaal door twee stalen trappen, een noodtrap en een lift. De architectuur van de stadsfeestzaal bewaart daardoor haar historisch, waardevol kader.
De inkomhal is in interbellumstijl, de gebogen en gedecoreerde bühne, de rondboogarcades, de sierlijke balustrade zijn nog steeds een genot voor het oog.

Verdere werken

De dakstructuur is helemaal vernieuwd. Het schrijnwerk, lijstwerk en vlak pleisterwerk ondergaan eveneens een restauratie. Het lijstwerk van de lanterneau waarin de filmbox is uitgesneden werd geconstrueerd naar het oorspronkelijke model en als laatst zullen de schilderwerken volgen.
Momenteel is de restauratie van het interieur bezig en het plaatsen van de technieken.  Daarop volgt de afwerking in de feestzaal en in de filmzalen.

De betonnen filmtoren in de feestzaal zal van buitenaf bekleed worden met spiegels en een gordijn die aan de rand van de bovenste filmzaal zal worden opgehangen.

Het stadsbestuur staat in voor de restauratie en de aanpassing van het bestaande gebouw. Samen met Lumière wordt geïnvesteerd in de cinematoren, met drie nieuwe cinemazalen. De cinema-uitrusting wordt door Lumière verzorgd.

Egaal verlichte zaal met klassiek tintje

De Oude Stadsfeestzaal werd in 1883-1884 gebouwd naar ontwerp van de toenmalige stadsarchitect Victor Louckx. De voorgevel kreeg een statig karakter door de decoratieve gevelelementen, de afwisseling van baksteen met arduin en de accentuering van de eerste en de vijfde travee. Het interieur werd versierd in neo-klassieke stijl.

Hoewel de architect de historische stijl- en vormkenmerken zeer vrij interpreteerde, verraden enkele details de invloed van de Italiaanse renaissance. Volgens het ontwerp van de Louckx van 1883 gaf de zaal, zonder vestibule, uit op de straat. Het invallend daglicht dat zowel van de gevelzijde als van de bovenzijde kwam, resulteerde in een egaal verlichte zaal. 

Van stadsfeestzaal naar stadsbioscoop

De nieuwe stadsbioscoop brengt ook nieuw leven in het hart van onze stad. Het is een aantrekkelijke entourage waarin men kan genieten van goede films in het historische gebouw. Dat is dubbel genieten voor de filmliefhebbers.

Lumière Mechelen wil een vaste waarde worden in het culturele leven van de stad. Een bruisende ontmoetingsplek met een divers filmaanbod.

Meer info

www.lumiere-mechelen.be