De Oude Stadsfeestzaal werd in 1883-1884 gebouwd naar ontwerp van de toenmalige stadsarchitect Victor Louckx. Het gebouw kan gerekend worden tot een van de vele gebouwen die kenmerkend zijn voor de evolutie van het Mechelse stadsbeeld rond het einde van de 19de eeuw waarop architect Louckx ten zeerste zijn stempel heeft gedrukt.

De voorgevel krijgt een statig karakter door de decoratieve gevelelementen, de afwisseling van baksteen met arduin en de accentuering van de eerste en de vijfde travee. Het interieur werd gerealiseerd in neo-klassieke stijl. Hoewel de architect de historische stijl- en vormkenmerken zeer vrij interpreteerde, verraden enkele details de invloed van de Italiaanse renaissance. Volgens het ontwerp van de stadsarchitect Victor Louckx van 1883 gaf de zaal, zonder vestibule, uit op de straat. Het invallend daglicht dat zowel van de gevelzijde als van de bovenzijde kwam, resulteerde in een egaal verlichte zaal. Tussen 1918 en 1940, waarschijnlijk in 1936, werd de straatzijde omgebouwd tot een vestibule om de interne circulatie te verbeteren. Ook de vloer werd vernieuwd.

In de jaren 1980 vonden enkele aanpassingswerken plaats en werd de witte kleur van de vorige fase hernomen. Rond 2009 bleek echter een globalere aanpak van het gebouw - zes jaar voordien beschermd als monument - noodzakelijk. Aanvankelijk vertrok het stadsbestuur vanuit de idee om de stadsfeestzaal in eigen beheer te restaureren en opnieuw als zaal te gebruiken. Om zicht te krijgen op de historische afwerkingen en om de uiteindelijke restauratieopties te kunnen vastleggen, voerde de firma Examino (nu VandenBorre-Lauwers) een materiaaltechnisch onderzoek uit. Hun studiewerk leidde tot de beslissing om enkel voor de vestibule terug te gaan naar de vroegere kleurstelling. Voor de zaal zelf bleek een lichte natuursteenkleur, aansluitend bij de laat-19de-eeuwse architectuur, de beste keuze.
DG architecten kregen de opdracht om een concreet restauratiedossier uit te werken. In 2010 werd er in de zaal echter een te hoge concentratie asbestvezels gemeten afkomstig van de dakconstructie. Het stadsbestuur stelde de firma Renotec aan om het dak te verwijderen, een metalen nooddak te plaatsen en de asbesthoudende verf te fixeren. 

Beschermd als monument dd. 12/05/2003