De stad Mechelen en een externe partner (Lumière Groep NV.) werken samen aan een ontwerp voor het inbrengen van een stadsbioscoop en een kleine horecazaak in de voormalige Stadsfeestzaal. Er wordt uitgegaan van een verantwoorde herbestemming met het oog op het behoud en het verbeteren van de publieke functie en respect voor het waardevolle interieur. Voor deze herbestemming zijn een reeks restauratieve en niet-restauratieve werken noodzakelijk.

Om de eigenheid van de als monument beschermde Oude Stadsfeestzaal te vrijwaren en om te voldoen aan de strenge akoestische normen, kwam er in het gebouw een betonnen constructie waarin drie gestapelde filmzalen een plaats kregen. Die structuur werd gebouwd volgens het principe van omkeerbaarheid, wat inhoudt dat ze zonder al te grote ingrepen verwijderd kan worden. De iets grotere cinemazaal beneden - ideaal voor premières - en de twee zaaltjes daarboven zijn bereikbaar via een nieuwe metalen trappenpartij in de vroegere scèneboog en een lift in de hoek.

Dankzij de doordachte plaatsing van de zalen blijft de architectuur van de stadsfeestzaal aanwezig als een historisch waardevol kader. Ze biedt ook een meerwaarde voor de horeca in het gebouw, waarvoor Lumière de krachten bundelde met de Mechelse brouwerij Het Anker, met als uitbaters  Jasper Benn, Jasper Meysmans en Koen Ver Donck. Het bioscoopcafé LUX28 kreeg een plek op de sfeervolle 19de-eeuwse galerij op de verdieping, die een prachtig zicht biedt op de centrale ruimte met de bioscoopzalen en op de architectuur van het gebouw. In de lobby beneden werd een aparte bar ingericht, waar bezoekers een glaasje kunnen bestellen voor tijdens de film. Beide niveaus zijn verbonden door een nieuwe dubbele steektrap die aansluit op het tussenniveau van de gerestaureerde traphal uit het interbellum.

Op 8 oktober 2021 zwaaiden de deuren van cinema Lumière open. Sindsdien kunnen niet alleen filmliefhebbers hier hun hart ophalen, ook de vakjury van de Onroerenderfgoedprijs 2022 raakte overtuigd. Zij selecteerde de Oude Stadsfeestzaal als een van de drie finalisten. In haar verantwoording liet de jury zich onder meer lovend uit over de nauwkeurige plaatsing van de bioscoopzalen en het slimme gebruik van spiegels op de box en langs de wanden. Die roepen niet alleen de grote open ruimte van de vide weer op, ze benadrukken ook het erfgoed via de reflectie van de geprofileerde rondboogarcades en de gecanneleerde Ionische zuilen.

Timing

  • Dossier in uitvoering

Architect/ontwerpers

  • DG architecten

Uitvoerder

  • Monument Vandekerckhove