21 maart is de Dag tegen Racisme en Discriminatie

Maar eigenlijk zou elke dag dat moeten zijn. Zonder verbondenheid raken we nergens en dus zegt Stad Mechelen duidelijk ‘nee’ tegen racisme en discriminatie. Deze keer met extra aandacht voor huisvesting.

Huisvesting

Een plek om te wonen heb je nodig om een menswaardig bestaan te leiden. Dat recht op behoorlijke huisvesting is trouwens gewaarborgd door de Belgische Grondwet.

Toch is de realiteit anders. Er zijn veel hinderpalen: de evolutie van de prijzen, te weinig woningen aan betaalbare prijzen, het gebrek aan relevante informatie,....
Discriminatie, zoals aangetoond door de Diversiteitsbarometer Huisvesting, is ook één van die obstakels.

Lees en bekijk de verhalen van Olivier en Koen. Twee verhalen over discriminatie en verbondenheid op de Mechelse huurmarkt.

Hier vind je alvast praktische tips voor als je een woning zoekt of wenst te verhuren.

Mechelen voert praktijktesten in

Stad Mechelen voert nu ook zelf praktijktesten in op de private huurmarkt en de arbeidsmarkt om discriminatie tegen te gaan. Zo kunnen vermoedens van discriminatie worden bewezen.
Dankzij praktijktesten daalden in Gent het aantal gevallen van discriminatie op basis van origine van 26 % naar 14 %. Stad Mechelen wil met begeleidingstrajecten het gedrag van hardleerse overtreders bijsturen.

Discriminatie melden?

Werd je gediscrimineerd op basis van je huidskleur, handicap, geloof, seksuele geaardheid of een andere discriminatiegrond? Dan kan je Unia contacteren via het gratis nummer 0800 12 800 of via www.unia.be

Unia heeft ook een lokaal contactpunt in Mechelen. Je kan de lokale medewerker contacteren via het nummer 0470 40 55 69, via mechelen@unia.be of via het digitaal meldformulier .

Unia is er om je vragen te beantwoorden, jou advies te geven of om je bij te staan in een dossier.