Interreg2Zeeën

Data-gestuurde winkelgebieden

efro logoEU logoprovincie Antwerpen logo

Het project

Net zoals de steden aan een datacultuur werken om betere beslissingen te nemen, willen we de handelaars overtuigen ook meer beslissingen te nemen op basis van data. Wie beschikt over data, beschikt immers over meer kennis en kan betere beslissingen nemen. Het is een uitgelezen kans om middelen efficiënter en effectiever in te zetten en zo samen te werken aan de gezondheid van onze winkelgebieden.

Met dit project willen we komen tot een gebruiksvriendelijke uitwisseling van retail data - data die betrouwbaar, eenduidig en future proof zijn - tussen handel en horeca en de steden zodat zij meer of beter datagedreven beslissingen kunnen nemen. We willen de ondernemers ondersteunen in het omgaan met deze data. Hiertoe wordt een handelaarsdashboard uitgewerkt en zullen de handelaars gecoacht worden om meteen de nodige impact te genereren.

Partners

Veel steden hebben dezelfde uitdaging om betrouwbare retaildata te verkrijgen en ermee aan de slag te gaan. Daarom slaan de centrumsteden Mechelen, Antwerpen, Leuven en Roeselare de handen in elkaar.

Het is essentieel om de behoeften van de ondernemingen mee te nemen in de projectontwikkeling. We bekijken daarom samen met de handelaars over welke data zij beschikken, op welke manier ze deze data willen delen met de stad, welke data zij van de stad willen ontvangen en op welke manier. Hogeschool Thomas More Mechelen ondersteunt dit proces en helpt om die behoeften in kaart te brengen. Op basis van die bevindingen wordt beslist welke data de steden essentieel dienen aan te kopen. Daarnaast zullen de handelaars gecoacht worden om meteen de nodige impact te genereren.

Tegelijk wordt gekeken naar goede praktijken in andere steden en gemeenten en worden synergiemogelijkheden benut.

Duur

Het project loopt van 01/01/2021 tot 31/12/2022.

Budget

De totale projectkost bedraagt zo’n miljoen euro voor alle projectpartners samen. Zowel Europa als Vlaanderen subsidiëren dit project elk voor 40%. Provincie Antwerpen ondersteunt de stad Mechelen met 4%.