Minder bestelwagens, minder geluidsoverlast en minder CO2-uitstoot. Daar gaan we voor in Mechelen. Hoe doen we dat? Door goederen te laten leveren op een duurzame manier: elektrisch of met de fiets.

Om handelaars kennis te laten maken met deze manier van leveren, startten we een proefproject samen met de ECOkoeriers en city hub ODTH.

Hoe werkt het?

  • Alle goederen worden centraal geleverd in de city hub ODTH, op 2,5 km van de binnenstad. Als handelaar hoef je enkel je leveradres te wijzigen bij je leverancier.
  • De ECOkoeriers ontvangen de goederen, kijken ze na en bundelen ze.
  • De gebundelde goederen worden in de cargofiets geladen, die 2m³ groot is.
  • De cargofiets rijdt de laatste kilometers van de city hub naar de winkel. Dat is zero-emissie!
  • De handelaar ontvangt de goederen op een zelfgekozen moment. Dit kan ook tijdens de autoluwe uren.

De voordelen

  • Duurzaam: Je leveringen gebeuren emissievrij. Je zorgt dus mee voor schonere lucht in de binnenstad.
  • Efficiënt: Je leveringen worden gebundeld en je wordt minder lastiggevallen door leveringen in de winkel. Je spreekt een moment af met de Ecokoeriers dat jou het beste past.
  • Flexibel: leveringen kunnen ook tijdens de autoluwe uren (tussen 11u-18u). Makkelijk als je een spoedbestelling hebt.
  • Aangenaam winkelen: minder bestelwagens in ons stadscentrum maakt het meteen een pak fijner en veiliger om te shoppen.

Doe je mee?

We zoeken nog handelaars om mee het concept uit te testen gedurende 6 maanden. Tijdens deze 6 maanden betaalt de stad Mechelen de meerkost (bijvoorbeeld de kost voor het stockeren in de city hub, of de kost voor het leveren door de ECOkoeriers). Dit geeft je de tijd om te ervaren of deze duurzame manier van werken iets voor jou is. We bekijken dan ook samen waar je in je logistieke traject kosten bespaart.

Interesse? Mail naar mobiliteit@mechelen.be en we komen langs om de mogelijkheden te bespreken.

De zaakvoerster van Poulain Carmin stapte alvast mee in het proefproject en toont haar enthousiame in het filmpje hieronder. Of lees het volledige interview met Brigitte


Dit proefproject wordt gefinancierd vanuit het Europese project Surflogh.
Surflogh staat voor Smart Urban Freight Logistics Hubs en wil de stadsdistributie verbeteren op een innovatieve en duurzame manier. Meer info.

Logo surfloghLogo Europa